S Prirodoslovcima na Marjanu

PDFIspis

SkolskamalaAktivnosti u Školskoj sekciji se zahuktavaju. Usprkos lošem vremenu zadnjih dana, ovog je petka održano i drugo predavanje (Kretanje u planini), a danas smo na tu temu na Marjanu odradili i prvu vježbu.

 

 

 Skolska02

 

Naš opjevani Marjan se pokazao kao pun pogodak za prvu vježbu. Jedna od najpoznatijih pjesama posvećenih Marjanu je svakako ona Luke Botića iz 1861. koja započinje stihovima: "Oj Marjane, samotna planino pored Spljeta, pored živa grada..." Iako zbog svoje skromne visine i neznatne površine Marjan baš i nije planina, bogatstvom staza i raznolikog terena nudi velike mogućnosti za kretanje i vježbe.

 

Skolska03

 

Skolska04

 

S vježbom smo krenuli iz prostorija HPD "Mosor" u Sinovčićevoj 2 gdje smo nove planinare upoznali s radom Društva i njegovom bogatom tradicijom. Potom smo se uz Veli Varoš uputili preko ZOO vrha do najvišeg vrha Marjana, Telegrinu (178 m). S njega se pruža izvrstan pogled na sve primorske planine naše županije. Počevši od Labišnice, preko Kozjaka i Mosora sa burnom kapom, do Omiške Dinare, Biokova i Rilića. A vidi se i snijegom prekrivena Kamešnica, kao i najviši otočni vrh u Hrvatskoj, Vidova gora na Braču. Tu su školarci saznali da gotovo nema planine u našem okruženju koja nema vrh Sv. Jure i što je tome razlog. Većina je pokazala izvrsno znanje geografije, pa su već znali koji su najviši vrhovi Hrvatske, ali i koji je otok površinom najveći na Jadranu. Ipak su to prirodoslovci!

 

Skolska05

 

Skolska06

 

Potom smo krenuli na Gargurinovo pleće do spomenika prof. Umbertu Girometti, jednom od osnivača Društva i bez sumnje osobi koja je puno zadužila kako svoj "Mosor", tako i cijeli grad. Saznali su tako kako je uspješan bio kao predsjednik društva tijekom 30-tih godina prošlog stoljeća, ali i kao prirodoslovac. Prof. Girometta je gradu ostavio Prirodoslovni muzej i Akvarij, ali i brojna djela o flori Dalmacije i njenih planina, te posebice o speleološkim objektima koje je neumorno istraživao.

 

Skolska07

 

Skolska09

 

Skolska11

 

Nastavak puta nas je vodio preko Trećeg vrha i Šantinih stina na sjevernu stranu poluotoka, te njome natrag do grada. Putem je govora bilo o tome koliko je opasno držati ruke u džepovima pri kretanju po kamenitom terenu, o orijentaciji pomoću sunca, koje je uzgred budi rečeno tek na tren stidljivo provirilo i još o puno čemu.

 

Skolska10

 

Skolska08

 

S obzirom na vremenske uvjete koji su danima vladali nad Splitom, zadovoljni smo odazivom, ali smo isto tako uvjereni da će nas na sljedećoj biti još i više. Nova tema je orijentacija!

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Sanja Marinov