Drugo izdanje vodiča i dnevnika MPP-a

PDFIspis


Dnevnik-01


Iz tiska je izašlo drugo izdanje vodiča i dnevnika Mosorskog planinarskog puta s djelimično izmijenjenom trasom i novim izazovima na odsad dvije varijante MPP-a.


Svoj primjerak Vodiča i dnevnika MPP-a možete nabaviti u prostorijama HPD “Mosor” (Sinovčićeva 2) u radnom vremenu Tajništva, utorkom i srijedom od 17 do 21 sat ili četvrtkom od 10 do 14 sati.Uvodna riječ iz drugog izdanja “Vodiča i dnevnika Mosorskog planinarskog puta”


Prvih šest godina Mosorskog planinarskog puta su iza nas. 500 obilaznika je krenulo mosorskim grebenom od Klisa do Zvečanja, nesumnjivo jednim od najposebnijih i najzahtjevnijih u cjelokupnom Dinarskom gorju. U tih smo šest godina od vas primili uglavnom pohvale za kvalitetno trasiranje i uređenost Mosorskog planinarskog puta, ali i prijedloga koje uvijek želimo čuti od strane onih koji hodaju MPP-om. Vaše su se sugestije većinom odnosile na preveliku dužinu druge dionice, od planinarskog doma “Umberto Girometta” do Zvečanja (18,5 km). Na dionicu koja je zahtjevnija, iako ni ona prva od Klisa do pl. doma “Umberto Girometta” (14,5 km) zasigurno nije pomogla da ostanete svježi za drugi dan putovanja MPP-om. Stoga smo jednoglasno donijeli odluku da kraj drugog dijela izmijenimo, te umjesto nastavka na Lišnicu i vratolomnog, često, noćnog spusta u Zvečanje, drugi dan okončamo silaskom s planinarske kuće Trpošnjik u Gata, gdje se odsad nalazi novi kraj MPP-a - Povijesni muzej Poljica. Nedvojbeno, to Poljica i Mosor i zaslužuju. Nakon planinarenja kičmom Poljica, imate priliku upoznati se s bogatom poviješću ovog unikatnog kutka Dalmacije i slavne Poljičke kneževine. Ali time ne okončavamo vezu MPP-a i Lišnice. Dapače, u priču uvodimo još tri neobavezne kontrolne točke MPP-a, pa će osim Lišnice sad tu biti i vrh Jabukovac, špilja Vranjača, te planinarska kuća “Lugarnica”. A svima onima koji “u jednom dahu” (isključivo linijski, a ne točkasto) prođu svih deset obaveznih i četiri neobavezne kontrolne točke Mosorskog planinarskog puta, HPD Mosor odsad dodjeljuje prestižnu titulu “Mosorski skakač”. Naziv titule smo odabrali prema jednoj, za naše krajeve netipičnoj, životinjskoj vrsti koja posljednjih desetljeća obitava na Mosoru - grivastom skakaču (lat. Ammotragus lervia). Naime, za one koji se upute na ovo izazovno gotovo 50 km dugo putovanje Mosorom, skakanje po mosorskim stijenama postaje jedini način planinarenja.


Bilo koju od ove dvije opcije odabrali sigurni smo kako ćete s Mosora ponijeti samo najljepše uspomene, na široke vidike, prirodne i kulturne znamenitosti Mosora i Poljica, te na srdačne domaćine s planinarskog doma “Umberto Girometta”.


Denis Vranješ - Vinci


Dnevnik-02


Dnevnik-03


Dnevnik-04


Dnevnik-05