1. izlet male planinarske škole 2022 ili koliko je nacrtano markacija na Mosoru??

PDFIspis


mala-planinarska-skola-01


1. IZLET MALE PLANINARSKE ŠKOLE 2022 ili KOLIKO JE NACRTANO MARKACIJA NA MOSORU??


U petak navečer u prostorijama društva je započela nova mala planinarska škola za djecu od 7 do 15 godina uz stručno vodstvo planinarskih vodiča, sportskih penjača, speleologa, instruktora HPS-a te pripadnika HGSS-a. Za upis u školu je vladao veliki interes i grupa se popunila u rekordnom roku od objave školice što nas je jako razveselilo jer su izleti sa djecom predivno iskustvo, a cilj im je poticanje zdravog načina života uz razvijanje ekološke svijesti od najranije dobi.
Nakon uvodnog pozdrava predsjednice, roditeljima i djeci se predstavila "razrednica" i voditeljica ovogodišnje školice Jelena Tomeljak, te im predstavila program škole u kojem su se djeca najviše razveselila informaciji da je zadnji izlet dvodnevni i da će spavati u planini. Zatim je dvadesetak radoznale djece sa zanimanjem poslušalo o opremi koju moraju imati u ruksaku, a nakon predavanja su im podijeljeni ruksaci s kojima nas je Decathlon Split usrećio i na tome im veliko HVALA ! U svakom ruksaku se nalazio i dječji planinarski dnevnik pomoću kojeg će djeca lakše savladati „planinarsko“ gradivo, zamka za vezivanje čvorova i „Mosorova“ naljepnica koju je većina već negdje zalijepila (dnevnik/rusak/bilježnicu/zid...).


mala-planinarska-skola-02


Prvi izlet je održan jučer u nedjelju naravno na Mosoru gdje započinjemo sa svim našim školama. Unatoč micanju sata i manjku sna svi smo se sa osmijehom u 8.15 h okupili na Sukoišanskoj stanici, jedva dočekali da vozač busa br. 28 otvori vrata pa da možemo ući i krenuti na naš prvi izlet. Kao i uvijek djeca i mi vodiči uz pokojeg roditelja smo zauzeli skoro cijeli autobus, ali veseli žamor nikome nije smetao. U Sitnome na parkingu nas je čekala Maja sa svojom Mazom i nakon dogovora oko pravila ponašanja u planini, tko je na početku kolone, a tko na kraju, te što moramo pratiti na stazi (markacije ) krenuli smo prema planinarskom domu „Umberto Girometta“. Djeca su ozbiljno shvatila da moraju pratiti markacije pa su ih počeli brojat i to se na kraju nastavilo cijeli dan tako da ako niste znali na potezu Sitno- pl. dom- Gajna- Giromettina vidilica-Sitno je nacrtano 779 markacija! Svaki okrugli broj smo obilježili pljeskom i zviždukom.

Sunce nas je grijalo pa su se vrlo brzo skidale jakne i flisevi, a putem do doma djeca su se izmjenjivala u ulozi vodiča svakih 20 markacija, a oni koji su čekali svoj red su ozbiljno pazili na prođeni broj markacija i kad je vrijeme da oni preuzmu ulogu glavnog vodiča. Za mjesto „metle“ nitko nije bio zainteresiran i njega je čvrsto držala Maza, ali tijekom dana dobili smo i novu ulogu u društvu- „metlovodiča“, a to je onaj koji „mete“ vodiča, tj. pazi da on dobro prati markacije.


mala-planinarska-skola-03


Markacije su nas prvo dovele do planinarskog doma gdje su djeca jedva dočekala pojest većinu onih sendviča koje su nabrajali od Sitnog. Nakon ukusne marende i odmora krenuli smo prema Gajni gdje smo po dolasku prvo svi povirili u tu „rupu“ koja se zove „jama“ jer ide dole, a kad ide ravno onda se zove „špilja“, a nakon toga je Jelena izvadila loptu, vijače, rekete za badminton i djeca su se rastrčala na sve strane. Nakon što su se izigrali, opet je uslijedila marenda, te pakiranje i pokret prema Giromettinoj vidilici. Putem do vidilice napravili smo pauzu na livadici koja je bila u sjeni kako bi im Maja ispričala malo o povijesti HPD-a „Mosor“, planinarenju, vrhovima na grebenu među kojima je i najviši vrh Mosora- Veliki Kabal, pokazala kako se crtaju markacije, a zatim ih je Mate naučio vezati prvi čvor u školici- osmicu. Nakon predavanja lagano smo krenuli prema Giromettinoj vidilici gdje smo se slikali sa novoobnovljenim reljefom našeg Umberta koji se prošli tjedan vratio sa restauracije iz Zagreba gdje su sanirana oštećenja nastala vremenskim uvjetima te napravljana kopija koja je postavljena na spomenik na Marjanu koji je trenutno u završnoj fazi obnove. Sumaglica nam je malo pokrvarila pogled na otoke i Split, ali nije nam to puno pokvarilo sreću uživanja na Mosoru. Laganim korakom smo se spustili u naš pl. dom gdje su „platili“ zadnji sendviči iz rusaka, igrala se briškula i Uno, te smo odradili eko akciju i skupili stiropor kojeg je vjetar raznio oko doma. Bližilo se vrijeme odlaska kući, a putem smo naučili da na Mosoru živi mali glodavac- Dinarski voluhar te zavirili u „Zlatnu“ (gdje se po legendi nalazi skrivena škrinja sa zlatom) i „Srebrnu“ jamu (u koju su se neka djeca odlučila preselit jer im je baš lijepo). Markacije su nas dalje vodile nizbrdo do Sitnog gdje smo sa veseljem dočekali bus br. 28 i vratili se umorni, ali sretni svojim kućama.


Tekst: Ivana Radonić
Slike: svi pomalo (Ivana Radonić, Jelena Tomeljak, Maja Prizmić, Tomislav Svalina, Mate Balić, Mihaela Balić, mama Marija Durdov)


mala-planinarska-skola-04


mala-planinarska-skola-05


mala-planinarska-skola-06


mala-planinarska-skola-07


mala-planinarska-skola-08


mala-planinarska-skola-09


mala-planinarska-skola-10


mala-planinarska-skola-11


mala-planinarska-skola-12


mala-planinarska-skola-13


mala-planinarska-skola-14


mala-planinarska-skola-15


mala-planinarska-skola-16


mala-planinarska-skola-17


mala-planinarska-skola-18


mala-planinarska-skola-19


mala-planinarska-skola-20


mala-planinarska-skola-21


mala-planinarska-skola-22