DRITURA '22

PDFIspis


dritura-01

Nakon pauze od jedne godine, u nedjelju 13.03. Sikire su vratile legendarnu Drituru na Mosor. Prijašnjih je godina Dritura bila dio ‘Fell running kupa’ koji je pod svojom kapom sabirao četiri utrke, dok je ove godine Dritura krenula u samostalnom izdanju, otvarajući tek vrata nešto većoj sestri, Štampariji, koja nas čeka na jesen.


dritura-02


Sikre su, za one koji ne znaju, Odsjek planinarskog trčanja HPD-a Mosor, a Dritura je planinarska utrka skrojena po njihovom guštu. Start je na izvoru Studenac u Dubravama otkud krećete Mirovom stazom drito na vrh Kozik i do crkvice Sv. Jure. Ovaj dio staze u svojih 1.7 km broji 700 m uspona, što ga čini najstrmijim usponom na Mosoru, pa se otud i draž utrke upakirala u samo joj ime. Staza je u cijelosti kružna, duga svega 5 km i natrag do cilja vas vraća šarmatno, preko Teple pole. Otvorena je za entuzijastične natjecatelje kao i planinare koji je žele prošetati jer je start kronometarski (jedan za drugim startate te što sporije očekujete završiti, to kasnije krećete).


dritura-03


Ovu je nedjelju marčansko sunce ugrijalo punim žarom pa se tek pripremljena voda za natjecatelje na vrhu Kozika djelomično smrzla. Dok je u cilju bilo vručeg čaja, neizostavnog soparnika ,ali i kolača i graha u izobilju. Broj pridruženih natjecateljskih entuzijasta bio je limitiran na 50. HGSS je u brojčano zavidnom broju podržao dogadanje, a mala craft pivovara Familia iz Kaštela ga je podržala sponzorstvom. Dodijeljene su nagrade zaštitnog znaka jarca u muškoj, ženskoj ali i ponosnoj dječjoj kategoriji. Najbrže vrijeme ove godine je bilo 59.34! Mi svakako jedva čekamo nadolazeće godine da vidimo hoće li se stari rekord staze promijeniti, ali povrh svega da se opet, kao i ovu nedjelju, družimo sa svima onima koje je ovaj sport obuzeo kao i nas.


dritura-04


dritura-05


dritura-06


dritura-07


dritura-08


dritura-09


dritura-10


dritura-11


dritura-12


dritura-13


dritura-14


dritura-15


dritura-16


dritura-17


dritura-18


dritura-19


dritura-20


dritura-21


dritura-22


dritura-23


dritura-24


dritura-25