Predavanje i vježba iz pružanja prve pomoći za mosoraške visokogorce

PDFIspis

vs-prva-pomoc-01

 

Predavanje simpatičnog Darija Maršića na temu “Fiziologija organizma u visokim planinama” i vježba pružanja prve pomoći, u sklopu programa Visokogorske škole HPD Mosor, iznova me podsjetilo na ranjivost svih nas koji odlazimo tamo gore. Pružanje prve pomoći unesrećenom, trebala bi biti obaveza sviju i zato je dobro periodično ponoviti gradivo, a u ovom slučaju i nadograditi sa znanjima u specifičnim uvjetima visokogorstva.

 

vs-prva-pomoc-02

 

Visina iz naslova ovog predavanja, ključan je element koji za sobom povlači poremećaje u stanju i ponašanju pa i samu visinsku bolest, zatim smrzotine, a u konačnici i fizičke ozljede nakon poskliznuća ili pada. Ključno je i mjesto događanja nesreće ili bolesti i nakon toga mogućnost transporta unesrećenog, a sve to može biti začinjeno vremenskim neprilikama. Dodajmo ljudski faktor, odnosno psihofizičko stanje, znanje i snalažljivost prisutnih koji trebaju pružiti prvu pomoć u ovim uvjetima, dolazimo do jako ozbiljne i delikatne situacije.

 

vs-prva-pomoc-03

 

Psihofizičke smetnje koje izaziva visina, u najmanju ruku glavobolja, ali i nervoza što sam imao prilike i sam iskusiti, te druge visinske smetnje izbjegavaju se prvenstveno pravilnim planom uspona uz adekvatnu hidrataciju. Svatko tko iole ozbiljno pristupa ovoj aktivnosti, može se dodatno informirati i pronaći hrpu podataka.

 

vs-prva-pomoc-04

 

Kako izgleda oživljavanje unesrećenog, od pristupa i kontrole životnih funkcija, davanje umjetnog disanja i stimulacije rada srca, probali smo i sami na demonstracijskoj lutki. Već nakon prvog seta pružanja pomoći u zadanom ritmu vidiš da nije baš tako lako. Oživljavanje moraš neprestano provoditi kako Dario navodi sve dok ne stigne stručna pomoć, a što može potrajati.

 

vs-prva-pomoc-05

 

Dario nam sve to lijepo je potkrijepio slučajevima iz prakse. Osobno me zanima svaki nesretni slučaj u planinama koji se provlači kroz medije ili u razgovoru za sudionicima pokušavam naći odgovore. Nesreća se događa i najiskusnijima i najopreznijima. Zato opreza i priprema za planinu i visinske uvjete nikad dosta uz dužno poštovanje prema planini.

 

vs-prva-pomoc-06

 

Ivo Jaić