Izlozba 100 žena na Mosoru

PDFIspis

U organizaciji Foto sekcije HPD Mosor povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka 2021. godine u prostorijama HPD Mosor-a otvorena je izložba arhivskog materijala „100 žena na vrhu Mosora“


Izložbu je otvorila predsjednica HPD Mosor Ivana Radonić, a nakon nje prisutnima se obratila dugogodišnja članica HPD Mosor-a i inicijatorica izložbe Sonja Nikolin.


Pregledavajući arhivski materijal društva naišli smo na očuvanu arhivu prijašnjih uspona žena na Mosor te smo istu odlučili izložiti. Tu je bilo novinskih članaka, crno bijelih fotografija, priznanja, štambilja i puno toga. Prvi uspon je bio davne 1974. g. po uzoru na slovenski uspon „100 žensk na Triglav“. Uz nekoliko kratkih prekida uspon se održavao tradicionalno za Međunarodni dan žena i svaki je predstavljao nezaboravnu avanturu.


Da bi izložba bila potpunija obratili smo se poznatom splitskom fotografu Feđi Klariću koji nam je ustupio svoje stare snimke s nekoliko uspona, a iste je obradio trogirski fotograf Antonio Miše. Pronašli smo stari nijemi film koji ćemo prikazati u prostorijama Mosora kad se digitalizira. Na prijedlog naše Merien Ilić pala je ideja da snimimo starije članove koju su sudjelovali u usponima prijašnjih godina. Predsjednica Ivana, pročelnica Foto sekcije Žana, Sonja i Antonija napravile su nekoliko interesantnih intervjua, a od snimljenih intervjua Marko Kovač je montirao kratki film.


I tako ideja po ideja, prijedlog za prijedlogom, pa realizacija, sve je išlo nekim lijepim redoslijedom.


100-zena 01


Nezaboravni momenti su bili susreti sa divnim ljudima, starim članovima, koji su nam pričali o tim davnim, ali po svim sudionicima sretnim danima. Mnogo njih se javljalo putem mail-a i slalo svoje stare fotografije koje je naša Vedrana uredno zaprimala i svi su bili ushićeni da mogu dati svoj mali doprinos ostvarenju ideje o izložbi.


Arhivskog materijala je bilo puno. Veliki problem je bilo odabrati najinteresantnije momente. Mnoge fotografije nisu imale datume i izložba je osmišljena da se pokaže početak uspona, sam uspon i naposljetku susret na vrhu Mosora kao i druženje uz čaj i kuhani grah kod našeg planinarskog doma Umberto Girometta.


100-zena 02


Dokumentirana je masovnost učešća žena kao i muškaraca, mada se njima nije bilježio uspon. Godišta učesnika su bila od beba, koje su sretni roditelji nosili na leđima, do starijih. Godišta uopće nisu bila važna, a planinarska oprema za mnoge je bila nepoznanica. Po fotografijama se vidjelo da ni vremenski uvjeti nisu bili prepreka da se stigne do odredišta. Veselje i radost sa svakim ostvarenim korakom, i kako je jedna učesnica ispričala, sa nestrpljenjem se očekivao svaki sljedeći uspon jer se znalo da će biti veselo. Mnogi od učesnika poslije sudjelovanja su postali pravi planinari i ljubitelji prirode.


100-zena 03


Žene osvajaju, ali i žene su osvojile Mosor. Ova izložba je završila sa sloganom „ tradicija se nastavlja…“


100-zena 04


Želja nam je da se ne prekine tradicija koja je mnogima donosila radost jednog dana, a možda i budućnosti.


Izložba je otvorena do 1. svibnja, a možete je pogledati u radnom vremenu tajništva (utorak 17-21h; srijeda 13-21h).


Izložbu su postavile Sonja Nikolin, Maja Prizmić i Žana Hrkać.

Žana Hrkać
Pročelnica foto sekcije HPD Mosor