Pobjednički filmovi 6. Mosor Film Festivala

PDFIspis

mff2020 thŽiri 6. Mosor film festivala u sastavu Jurica Pavičić (filmski kritičar i književnik), Ivan Stanić (direktor 3fok festivala u Kreševu) i Jasen Boko (dramaturg i putopisac), odgledao je svih 12 filmova u službenoj konkurenciji festivala i odlučio, uz Grand Prix Festivala, dodijeliti i dvije posebne nagrade žirija.

 


Posebna nagrada žirija: “This is mountaineering”, autora Josipa Glavinovića i Gorana Ramljaka, Hrvatska

 

this-is-mountaineering

 

Film Josipa Glavinovića i Gorana Ramljaka, isključivo filmskim jezikom, ne koristeći naratora, govori o usponu u stijeni Klisa, prateći penjače od pristupa stijeni pa do kraja uspona. Filmskom dramaturgijom, odličnom kamerom i atraktivnom montažom, ovaj film u reduciranoj formi, ne pateći od spektakularnosti i pretencioznosti, govori o penjačkoj svakodnevici i približava iskustvo slobodnog penjanja gledatelju.

 

 


Još jedna posebna nagrada žirija pripala je filmu "Velika planina Denali", Merime Aličević iz Bosne i Hercegovine.

 

velika-planina-denali

 

Velika planina Denali Merime Aličević izuzetno je profesionalna filmska produkcija koja govori o usponu bosansko-hercegovačkih penjača na najveći vrh Sjeverne Amerike Denali, nekad poznat pod imenom Mount McKinley. Dramatični kadrovi snimljeni u izuzetno teškim uvjetima pod vrhom Denali, kombinirani s izjavama sudionika uspona i vještom režijom čine ovaj film vrhunski profesionalnim, kvalitetnim i filmski uzbudljivim radom.

 

 


Grand Prix Festivala žiri je jednoglasno dodijelio filmu "Why (do I hike)” Nikole Horvata, Hrvatska

 

why-do-i-hike

 

Nikola Horvat u ovom filmu kontemplira o motivima koji čovjeka tjeraju u planine, na „dugoprugaške staze“, a svoje iskustvo uspoređuje s onim drugih „hikera“ koje sreće usput. Izuzetno mudro napisan scenarij, koji promišlja filozofiju hodača planinama, ni u jednom trenutku nije pretenciozan i vješto izbjegava opće mudrosti, a kvalitetu mu dodaje odabir profesionalnog glumca – naratora. Kad se kvalitetnom tekstu doda izuzetan snimateljski rad, vješta dramaturgija i kvalitetna i dinamična, montaža dobije se atraktivan film, koji, kako i stoji u raspisu festivala:„promovira ljepotu i bogatstvo planinske prirode i kulture te planinarenja“