Izlet Mosoraša na Primorsku kosu

PDFIspis

primorska-01

 

Dan prije samog izleta spremala se tradicionalna peka sa prijateljima na Braču, koja je već toliko puta pripremljena i uvježbana da nije uopće bilo pitanje hoću li stići na zadnji trajekt za Split nego je bilo sidi, aj popij, imaš vrimena! Dakle, umalo sam zakasnio na zadnji trajekt za Split i još mi je ostala čitava pripremljena marenda za sutra. Ne kaže se za ništa da je dobra priprema već pola posla.

Početak izleta odavao je blage naznake da neće baš sve ići iz prve, glatko. Samo za pronaći parking na dogovorenom mjestu za polazak, trebalo je prvo presložit par raspalih vrata od ormara, tepihe i kutije koji su zauzeli tada jedino slobodno mjesto i pogurat ih bliže kontejnerima a tek onda parkirati auto. Prije toga prijatelj je u letu iskočio iz auta po neki uranak i šalicu kiselog jogurta za okrijep. Autobus je bio skoro popunjen izuzev onih koji su najavili nedolazak.

 

Nakon pola sata vožnje od Splita do Žrnovnice stali smo prvi put u Tugarama popiti kavu i nešto pojesti.
Postoji pretpostavka da je mjesto Tugare dobilo naziv od starohrvatskog boga Tuge, koji je bio jedan od sedam bogova u koje su vjerovali stari Slaveni.
Nakon ukusne marende krećemo još 2km otprilike do našeg polazišta odnosno Crkve Male Gospe u Zaseoku Dočine. Izvrsni vodić Ivica Sorić daje prve upute planinarima nakon čega krećemo pješice. Cilj ovog izleta bio je orijentacija u prirodi pomoću karte i kompasa.

 

primorska-02

 

Put nas vodi kroz zaseoke Čažin dolac i Umac do crkvice sv.Roka. Cijelo vrijeme okruženi smo bujnom prirodom još uvijek donekle izvorno očuvanom. Putem nailazimo na napuštene kamene kuće u kojima se živjelo prije ne toliko davno i u kojima su ljudi držali svoju stoku, radili ulje u kamenim mlincima, koji su stajali obično u dvoru kuće. Činilo se kao da su tada imali sve što im je trebalo za život i od same prirode. Nakon toga stazom stižemo iznad Jesenica iz kojih se pruža panoramski pogled na more i otoke.

 

primorska-03

 

primorska-04

 

primorska-05

 

primorska-06

 

primorska-07

 

Oko podne stižemo preko Zeljevića i dva tovara koja su nas ispratila, do crkvice sv. Ante gdje smo napravili veću pauzu.

 

primorska-08

 

U Zeljevićima smo napravili i vježbu čitanja karte iz koje je trebalo odrediti gdje se u selu nalaze skriveni predmeti koje je naš vodić Ivica dan prije sakrio, po određenim koordinatama na karti. Nagrade su bile mandarine i čokolade.

 

primorska-09

 

Nakon poluuspješne potrage i uz pomoć vodiča uslijedio je nastavak puta prema Omišu koji je ujedno i naš kraljni cilj.

 

primorska-10

 

Sreća je bila što nas je pratilo sunčano i toplo vrijeme pa smo mogli bez brige se opustiti na obližnoj livadi a neki i podignuti dron i snimiti par fotografija. Put nije pretežito zahtjevan ali traži najbitniju stvar koju obavezno treba imati sa sobom a što je ispostavilo se malo tko imao uključujući mene a to je dovoljno vode.

 

primorska-11

 

Put nas dovodi opet do jedne druge crkvice a to je crkva Gospe od Sniga u Dućama.
Tu smo ponovno napravili pauzu za slikavanje ali ne samo za slikavanje nego i za vježbu određivanja stajališta na karti, najjednostavnijeg smjera kretanja po izohipsama i prepoznavanja određenih objekata u daljini. Potrebno je znati usjeveriti kartu. odrediti svoju lokaciju na kartu pomoću tri točke i pravaca kroz te točke koji se sijeku u jednoj točki koja je stajalište. Točke za određivanje stajališta se određuju kao najistureniji objekt koji se vidi u priodi i koji se može prepoznati na karti. Također i odrediti azimut. Jednostavno rečeno azimut je kut koji naš kompas zatvara između sjevera i pravca kretanja. Sad kad smo i to naučili mogli smo uživati u fenomenalnom pogledu sa vrha crkvice koji definitivno preporučujem doživjeti.

 

primorska-12

 

Nakon odmora napokon kreće i zadnji dio našeg puta. Od crkvice prema Omišu tempo hoda je tekao malo sporije jer su svi već bili umorni ali opet relativno glatko jer je cijelim putem nizbrdica.

 

primorska-13

 

Kanjon rijeke Cetine i zaleđe Omiša su prirodni fenomen vrijedan divljenja i čuvanja.

 

primorska-14

 

Kava i mrzla piva u Omišu su svima vjerujem sjele kao sad naručene. Također, hvala svima koji su sudjelovali i naravno vodičima.

 

primorska-15

 

 

Tekst: Zvonimir Šegvić
Fotografije: Diana Baričević, Joško Franić