Otvorenje izložbe "U srcu, u dahu planine, planine"

PDFIspis

Izlozba 07Tradicionalna izložba planinarskih fotografija HPD Mosor, organizirana u suradnji  s Fotoklubom Split, otvorit će se ovog ponedjeljka 4. prosinca 2017. u prostorijama Fotokluba u Marmontovoj 5 u 20:00h.  Prikladno, na 92. rođendan HPD Mosor koji dijeli istog suosnivača s Fotoklubom Split, prof. Umberta Giromettu.

 
Ova izložba planinarskih fotografija već 17 godina okuplja fotografe iz planinarskog djelokruga i na amaterski način predočava javnosti ljepote prirode i aktivnost zaljubljenika u planinu. Tako se iz godine u godinu prikazuju fotografije planinskih pejzaža, planinarenja, planinarskih događaja, alpinizma, speleologije, sportskog i klasičnog penjanja na stijene, visokogorstva, planinskog trčanja, turnog skijanja, planinske flore i faune te makro i apstraktne planinske fotografije. 
 
IMG 0754
 
Ovogodišnja izložba svrstava fotografije u prt kategorija. Prva kategorija nosi naziv ''Blenda 22'' prema stihovima stare planinarske pjesme i obuhvaća fotografije vezane za aktivnosti u kojima je opasnost najizraženija – alpinizam, sportsko i klasično penjanje, visokogorstvo, penjanje u ledu... Druga kategorija je ''Oku lijepo'' i okuplja fotografije koje hvataju djeliće prirodnih ljepota što mame uzdahe. Tu se nalaze pejzaži, makro i apstraktna fotografija, planinska flora i fauna. Treća kategorija je ''Planina i mi'' koja pokazuje čovjeka/planinara u odnosu s planinom. Četvrta kategorija je speleologija. Prikazuje fotografije snimljene pod zemljom - u planinskim prostorima skrivenim od sunčeva sjaja. Zadnja, peta kategorija „Via Dinarica“ prezentira prirodne ljepote i kulturno blago Dinarskog gorja koje se proteže od Slovenije do Albanije i uzduž kojeg vode tri velike staze dužine preko 1000 km (Plava uzduž primorskih brda i planina, Bijela preko najviših vrhova Dinarskog gorja te Zelena preko šumovitih, zelenih krajolika naše unutrašnjosti)
 
izlozba20126
 
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je gotovo 800 fotografija od 76 domaćih i inozemnih autora. Svake godine zbog ograničenog broja fotografija koje se mogu postaviti u Foto klubu Split, nismo u mogućnosti izložiti sve fotografije koje zaslužuju biti izložene. Zato već godinama uz glavnu izložbu postavljamo i izložbu fotografija u prostorijama našeg društva. Nakon otvaranja izložbe u Foto klubu i podjele nagrada, slijedi domjenak u prostorijama našeg društva na koji ste svi pozvani.
 
Od srca hvala sponzorima koji su omogućili ovu izložbu: Đardin d.o.o., Libricon izdavačka kuća, Zipline Croatia, Meridijani izdavačka kuća, Corto Maltese Freestyle Food!
 
Izlozba 03