Održan 4. Mosor Film Festival

PDFIspis

MosFF 2017 38Iako se u poslijepodnevnim satima prve lipanjske subote 2017. g. nad Splitom i Mosorom prolomilo pljusak praćen grmljavinom, na 4. Mosor Film Festivalu nije nedostajalo gledatelja. Vjerojatno je zbog te prolazne proljetne nevere dio zainteresiranih u zadnji tren odustao od odlaska u planinu, ali se usprkos tome na Mosoru okupilo dvjestotinjak zaljubljenika u filmove i planine kako bi odgledali 10 radova autora iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

 

 

Ako možda i ima netko tko ne poznaje Mosor, uspjeh je tim veći što do filmske pozornice na livadi Ljuvač podno planinarskog doma "Umberto Girometta" ne vodi nikakva prometnica, pa nije moguće dovesti se do kina.

 

 MosFF 2017 31

 

Za sve lijepo u životu se vrijedi potruditi, pa se tako nešto manje od sat vremena hoda stiže se na zeleni filmski tepih Mosor Film Festivala, cvijećem ispunjenu livadu u srcu jedne od najljepših dalmatinskih planina. Ovim četvrtu godinu zaredom obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša, a sve okupljene darujemo u cijelosti besplatnim programom Mosor Film Festivala.

 

MosFF 30

 

Oblaci su do predvečerja otplovili daleko od Mosora, sunce nakratko, pred svoj odlazak na počinak, zasjalo, a blještavilo kapi na vršcima travki obasjalo Ljuvač.
Pristigli su naši prijatelji iz PD "Bitovnja" iz Kreševa koji organiziraju 3fok (Outdoor festival filma i fotografije), dragi sarajevski planinari iz PD "Željezničar", autobus planinara iz riječkog PD "Duga", šibenske visokogorske princeze Antonija i Anita te brojne druge manje ili veće grupe planinara. Podloške su postavljene pred filmsko platno, šatori podignuti oko livade, sve je spremno za početak još jedne jedinstvene filmske noći u organizaciji HPD Mosor.
 
MosFF 2017 20
 
Ovogodišnje 4. izdanje MosFF-a otvara film "Tesla – Year of the Beginning" autora Nikole Horvata i Tina Borovčaka. Priča je to o Zagrepčaninu koji se odlučio kao prvi Hrvat proći Pacific Crest Trail. To mu je i pošlo za rukom, prešavši za 5 mjeseci 4300 km ove mega staze uzduž zapadne obale SAD-a. Priča je to o izazovima i unutarnjoj borbi koja je neizbježna kod svih suočenih s takvim naporima.
 
MosFF 2017 21
 
Drugi film u programu je bio animirani film "Zašto" autorice Ive Božiću u kojem dva alpinista, Ola i Bole, kreću u pothvat života, zimski uspon opasnim smjerom. Autorica u njemu propitkuje sve naše skrivene želje i strahove te postavlja ono vječno pitanje: "Zašto? Zašto se penjemo kad znamo koliko je to opasno?"
 
MosFF 2017 22
 
U sljedećem filmu "Tajanstveni svijet čovječje ribice" autor Duje Bulaja nas vodi u dubine dinarskog krša u potrazi za ovom endemičnom vrstom. Film je protkan porukom o posebnoj osjetljivosti našeg podzemlja u kojem završavaju sve nečistoće s površine ugrožavajući taj tajanstveni svijet vječnog mraka, o kojoj svi mi ovisimo jer iz njegovih dubina dobivamo pitku vodu osiguravajući naš opstanak na planeti.
 
Alan Čaplar nam je sljedećim uratkom predstavio Hrvatske planinarske kuće do velike većine kojih, kako smo mogli i primijetiti iz filma, vode prometnice gubeći na taj način onaj primarni karakter planinarskog objekta. Na pomisao o parkiralištu na livadi na kojoj sad sjedimo i guštamo u filmovima vjerujem da nas sve obuzme jeza. Cesta nesumnjivo ima svojih logističkih prednosti, ali posljedice koje ostavlja na planine su nažalost neizbrisive.
 
MosFF 2017 24
 
Iva Božić je svojim drugim uratkom, animiranim filmom "HGSS" predstavila hvalevrijedan volonterski rad "Ljudi u crvenom" koji su uvijek na raspolaganju svima u nevolji i to ne samo u planinama, već i na svim ostalim teško pristupačnim terenima. Film je posvetila svom ocu, našem legendarnom himalajcu i filmskom asu Stipi Božiću koji je također sjedio u publici.
 
Zatim nas je autor Ive Trojanović iz Orebića poveo na adrenalinsku vožnju brdskim biciklom u filmu "Proljeće na Pelješcu" s prekrasnim kadrovima koje pružaju vidici sa Sv. Ilije, dok smo program nastavili na bicikli jer nas je autor Dado Delić iz Sarajeva filmom "The Rolling Drifter" poveo na svoje tri i po mjeseca dugo, uzbudljivo i zabavno putovanje od glavnog grada Bosne i Hercegovine do Samarkanda u Uzbekistanu.
 
MosFF 2017 23
 
Svojim trećim filmom u ovogodišnjem programu i prvim neanimiranim, Iva Božić nas je povela na uspon Brahmovim smjerom u stijeni Anića kuka na Paklenici s legendom našeg alpinizma Vladimirom Mesarićem i brojnim drugim planinarima poznatim likovima. Priča je to i o počecima alpinizma i penjanja u Paklenici kojih se uvijek zanimljivo prisjetiti.
 
Zoran Uzelac s Krka treću godinu zaredom sudjeluje na Mosor Film Festivalu, a ove godine nam donosi svoj uradak nastao tijekom uspona na Malu Majstrovku osiguranim planinarskim putem, popularnom via ferratom.
 
MosFF 2017 32
 
Ovogodišnje izdanje Festivala zatvorili smo filmom "Ekspedicija Kavkaz" autora Mateja Perkova iz Koprivnice. Gruzija, Kavkaz i vjerojatno njegov najljepši vrh 5000 m visok Kazbek, čudesni prizori visokih vrhova i zelenih padina te vesela glazbena pozadina održali su budnima gledatelje kad se subota već polako prelijevala u nedjelju.
 
Tako su nešto malo poslije ponoći ugašena svjetla ovogodišnjeg MosFF-a, zadovoljni gledatelji su se povukli u svoje šatore ili sobe planinarskog doma, a dio se iste večeri praćen mjesečinom i svjetlošću čeonih lampa spustio s planine. Ekološka osviještenost svih sudionika Festivala se ponajbolje vidjela ujutro na livadi Ljuvač koja je ostala potpuno čista, bez ijedne plastične čaše i boce, bez opušaka u travi koji su nažalost nerijetko obavezna nus pojava masovno posjećenih manifestacija.
 
MosFF 2017 36
 
Hvala svima koji su svojim dolaskom učinili Festival uspješnim, svim volonterima koji su na Mosor iznijeli tehniku neophodnu za projekcije, Festivalu mediteranskog filma u Splitu i njegovim direktorima g. Alenu Munitiću i g. Goranu Akrapu koji su nam ustupili ozvučenje i projektor, TZ Splitsko dalmatinske županije koja je prepoznala potencijal ovog jedinstvenog festivala te nam pripomogla u organizaciji MosFF-a te svima koji donacijom pomažu organizaciju kako ovog tako i budućih Festivala amaterskog planinarskog filma.
 
MosFF 2017 35
 
Vidimo se i sljedeće godine, prve subote u lipnju na Ljuvaču. Organizacijski tim već vam sprema nova iznenađenja na ovoj fešti od filma i planina te dodatni iskorak u kvaliteti programa.
 
P.S. Majice 4. Mosor Film Festivala možete nabaviti u tajništvu Društva svakog utorka, srijede i četvrtka od 18 do 22h, odnosno petkom od 8 do 12h te na taj način priomoći što uspješniju organizaciju sljedećeg MosFF-a.
 
Tekst: Denis Vranješ
Fotografije: Predrag Kurtović, Ana Goatti i Denis Vranješ