Održan 3. Mosor Film Festival

PDFIspis

MosFF 2016 04Treću godinu zaredom filmovi su zavladali Mosorom, a sve u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode RH. Tako su u ovogodišnjem programu Mosor Film Festivala ove subote 04.06.2016. brojni posjetitelji mogli uživati u 13 izabranih kratkometražnih filmova planinarske tematike. 

Zeleni tepih livade Ljuvač se počeo puniti u kasnim poslijepodnevnim satima kad su na Mosor počeli pristizati zaljubljenici u filmove i planine. I vremenske prilike su nam bile naklonjene, pa se do večeri i nebo razvedrilo kako bi uz ugodnu temperaturu zraka od 15°C ugođaj pod zvjezdanim nebom Mosora bio potpun. 

 

MosFF 201602

 

Autori iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine poveli su nas preko filmskog platna na putovanja do daleke Norveške i još udaljenijih Anda, bili smo na Monta Rosi, Ortleru, Mangartu, Prisojniku, skijali po snijegom prekrivenim slovenskim i bosanskim planinama, spustili se u dubine dinarskog krša, planinarili po našim najljepšim planinama Velebitu, Biokovu i Mosoru, trčali po srednjodalmatinskim brdskim stazama i iznad svega beskrajno uživali u gotovo dvoiposatnom programu.

 

MosFF 2016 03

 

Među njima bilo je i i već nagrađivanih filmova s međunarodnih festivala poput pobjednika prijateljskog 3fok-a u Kreševu – "Aconcagua" i "Sunny Side of the Alps" te "Dalmatia Ultra Trail" nagrađenog u kategoriji Eko turizam na ovogodišnjem TourFilm Riga. Ali svaki prikazani film je zaslužio posebne pohvale, jer mi planinari ponajbolje znamo koliki je trud potrebno uložiti u snimanje u planinama kad ti svaki dodatni teret nerijetko predstavlja granicu između uspjeha i neuspjeha. A koliko je tek poslije potrebno uložiti truda i vremena u montažu filma, kad nam je vremena ionako uvijek malo, a željenih vrhova i planina tako puno. Stoga, autorima kapa do poda!

 

MosFF 2016 01

 

Veliko nam je zadovoljstvo pričinjalo to što je dio njih i nazočio projekcijama, a isto tako i Zoran Šimić, naš stari prijatelj i predsjednik PD "Bitovnja" iz Kreševa u Bosni i Hercegovini, koji su organizatori partnerskog festivala 3fok.

 

Pozivamo sve vrijedne autore filmova planinarske tematike (alpinizam, speleologija, sportsko-penjanje, planinarenje, turno-skijanje, avanturizam i zaštita prirode) posebice one neafirmirane da nam se već sad prijave za 4. izdanje Mosor Film Festivala, predstave svoj rad široj javnosti i svoju sreću podijele s istomišljenicima.

 

Više fotografija s 3. Mosor Film Festivala možete pogledati klikom na ovaj LINK

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Predrag Kurtović, Meri Prar i Sanja Marinov