Otvorena izložba fotografija o planini Mosor

PDFIspis

Izlozba Mosor 02Dana 10.03.2016. otvorena je izložba fotografija o planini Mosor zabilježenih objektivom članova Društva još od 30-ih godina prošlog stoljeća naovamo.

 
 
Iako je izložba već viđena, „došetala“ je u istočni dio grada u knjižnicu GKMM-a “Trstenik“ . Mosoraši i prijatelji su i ovog puta pokazali svojim dolaskom pripadnost krugu obožavatelja planina - vedri ,nasmijani i pozitvni, unijeli su radost u knjižnicu.
 
Izlozba Mosor 01
 
U kratkoj pozdravnoj riječi nastojala sam dočarati svoju fascinaciju i ljubav prema Mosoru. Podsjetili smo se povijesti , nastanka HPD Mosor , prof. Umberta Giromette ,ondašnjeg entuzijazma i političkih i povijesnih prilika… Pročitala sam nekoliko zanimljivih i kratkih crtica iz Mosorove monografije  s početka XX st., a koju je napisao Alfons pl. Pavić , rodom Poljičanin a carski namjesnik za Dalmaciju u Austro – Ugarskoj, inače zaljubljenik u ove prostore, graditelj i dobrotvor. Naročito je simpatično njegovo nezadovoljstvo snimljenim „panoramskom prikazom“ – jednostavno zato što i mi danas, oboružani vrhunskim aparatima, ne možemo dočarati ljepotu Mosora!
 
Završimo stihovima profesora , pjesnika i planinara Ivana Sorića - Surija :
 
MOJ SVIJET
Kad sam imao šest godina ,
svaku sam rijeku zvao Cetina,
svaku planinu Mosor,
a svaki otok Brač.
Bože,
kako je moj svijet bio velik!
 
Izložba se može pogledati do 26.03.2016.
 
Tekst: Maja Prizmić