Sa čišćenja staza na Jabukovcu

PDFIspis

Jabukovac 14Ovako dugotrajno lijepo vrijeme prava je blagodat za planinare i stvarno je šteta ne iskoristiti ga i ne otići u planinu.

 

 

 

Doduše, tako je lijepo da bi se moglo ići i na kupanje što su mnogi ovaj vikend i iskoristili. Ali mi ipak rađe biramo planinu i akciju markiranja. A more ćemo gledati s mosorskih vrhova.

 

Odlučili smo da odemo do novog skloništa „Hrvoje Dujmić“, odnesemo neke potrebne stvari za što udobniji boravak u skloništu i skupimo malo drva. Planirali smo otići i do vrha Jabukovac, provjeriti markacije i prohodnost staze. Krećemo iz Sitno Gornjeg preko doma i Gajne. Na domu obavezno stajanje i kava. Taj užitak ispijanja kavice  ispred doma nitko od nas nije želio propustiti. Lijepo vrijeme, dobro društvo i čakula učinili su da put do skloništa prođe ko u trenu.  Prije prijevoja odmaramo se uz pogled na Split i more. I mislimo o tome kako je ovaj naš Mosor tako lijep. Kako je Petar komentirao, ovaj Mosor me uvijek ugodno iznenadi i razveseli. 

 

Jabukovac 01

 

Jabukovac 02

 

Jabukovac 03

 

Sklonište je udaljeno 15-tak minuta hoda od prijevoja između Vicka i Kabla,  stazom prema vrhu Jabukovac. Čim smo se malo spustili s prijevoja ugledali smo sklonište, a iza njega predivan pogled na selo Donji Dolac i Biokovo. Srećemo tri planinara koji su te noći spavali u skloništu i drago nam je da se sklonište već počelo koristiti. Nakon kratkog odmora krećemo u sređivanje. Muški su se uhvatili sjekire i pile, a ženske krpe i metle. Valjda to tako treba.     Donijeli smo posude za kavu, šećer, sol, čaj, lonac, šalice, metlu, škovaceru, krpe, navlake za madrac... Sve one sitnice potrebne da ovo sklonište dobije neku domaću atmosferu i da se osjećate kao u svojoj kući.  Kad dođete umorni i promrzli, naložite peć, skuhate čaj i pomislite kako malo stvari čovjeku treba da se osjeća dobro. Nasjekli smo dosta drva da bude spremno za sljedeće posjetitelje. Vanja je napisala par obavijesti kako se treba ponašati u skloništu i držati ga čistim i urednim. I naravno, uvijek ostaviti dovoljno drva za druge koji dođu iza vas. 

 

Jabukovac 04

 

Jabukovac 05

 

Jabukovac 06

 

Jabukovac 07

 

Jabukovac 08

  

Nakon marende krećemo do vrha Jabukovac da provjerimo kakva je staza, je li zarasla i da li se vide markacije. Uz put škarama čistimo stazu gdje je potrebno. Vrh Jabukovac je nepravedno zapostavljen zbog svoje udaljenosti. Nakon Kozika, Jabukovac je za mene jedan od najljepših mosorskih vrhova. Smješten je u najkrševitijem dijelu Mosora s pogledom na cijeli mosorski greben i sve vrhove od Debelog Brda do Lišnice. Vjerujem da će postavljanjem novog skloništa ovaj vrh biti zasluženo posjećeniji. Kratko se zadržavamo na vrhu i spuštamo se stazom prema Dugopolju, ali ubrzo zaključujemo da više nemamo vremena, da je staza previše zarasla i  markacije dosta izblijedile, i da je to ipak akcija za neki drugi put.

 

Jabukovac 09

 

Jabukovac 10

 

Jabukovac 11

 

 

Vraćamo se istim putem do prijevoja pa preko Vickovog stupa i doma.  Kako se spuštamo s planine, polako se spušta i mrak i u Sitno Gornje dolazimo već duboko u noć. Poseban je gušt kada tura u planini završava s danom. Osjećaš da ti je cijeli dan ispunjen. 

 

Jabukovac 12

 

Jabukovac 13

 

I svima na znanje, već smo dogovorili sljedeću akciju markiranja. Nadam se da ćete nam se pridružiti u nedjelju, 15. studenog, kada ćemo obnoviti markacije i očistiti stazu od Amižića preko Mihanovića i Lolića  do Zagrađa. Taj dio staze je dosta zarastao i markacije su slabo vidljive. Pozivamo vas da zajedno uživamo u Mosoru na jedan drugi način.

Bit će nam lijepo, vjerujte!   

 

Tekst i fotografije: Sofija Nikolin Weindinger - Sonja