Izlet na Poštak

PDFIspis

PostaknajavaLička Plješivica počinje uz Nacionalni park Plitvička jezera i završava na prijevoju Kuk u dužini od oko 40 km. U širem smislu u Plješivicu se ubrajaju i planine sa sjeverne i južne njezine strane, tako da u tom slučaju, s dužinom od oko 100 km predstavlja jedan od većih planinskih masiva u Hrvatskoj. Lička Plješivica ima malo neobičan raspored najviših vrhova, oni su na njezinu početku i pri kraju. Najviši vrh na jugozapadnom dijelu je Ozeblin (visina 1657 m), a na sjeverozapadnom Gola Plješivica (visina 1649 m). Plješivica pripada dinarskom planinskom sustavu.

 

DINAMIČKI PLAN IZLETA:

 

nedjelja, 23. listopada 2011.

 

06:30 Polazak sa Sukoišanske
09:30 Dolazak u Otrić (željeznička stanica Zrmanja) odakle kreće planinarska staza za Poštak
12:30 Dolazak na vrh Poštak, odmor, ručak

Poštak je lijep razgledan vrh s tri krševite glavice koji se nalazi na južnom ogranku Ličke Plješivice. Najviša točka je mala zaravan, u čijoj se blizini padina počinje naglo obrušavati na sjeverozapadnu stranu. Gotovo je u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Iz daljine se posebno ističe po strmoj, gotovo odsječenoj padini ispod vrha. Osim zbog širokih vidika, planinarski je zanimljiv zbog prirodnog parka neobičnih kamenih skulptura na travnatoj padini pokraj markirane staze, na visini od 1200 metara. Geolozi objašnjavaju njegov postanak eolskom erozijom, tvrdeći da je bura izbrusila kamen noseći oštra zrnca dolomitnog pijeska, a ostali su samo tvrđi dijelovi stijene.

13:30 Povratak prema Otriću
16:30 Dolazak u Otrić i polazak prema izvoru Zrmanje
16:45 Dolazak u mjesto Zrmanja vrelo i obilazak izvora Zrmane (2 km od mjesta)

Izvor Zrmanje se nalazi u podnožju Plješivice, ispod strme, gotovo okomite stijene koja se zove Misije.
Misije su visoke oko 200 metara, a podno njih je nekoliko izvora rijeke Zrmanje.

18:00 Povratak do busa i polazak prema Splitu
21:00 Dolazak u Split

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, od 19 - 21 sati,
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365,
Oprema: dobre cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, hrana i piće, mobitel.
Vodič: Sonja Nikolin 098/1840440

Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.