Izlet na Učku

PDFIspis

 

15-16. listopada 2011. g.

 

 

 

 

 

 

05:45 – okupljanje na sutobusnoj postaji Sukoišanska

06:00 – polazak prema Učki 

Učka je planina jednostavna oblika, s dvije strme padine i oštro ocrtanim hrptom. Hrbat je najviši u početku (Vojak, 1396 m), odakle se preko vrhova Brgud (906 m), Šikovec (779 m) i Sisol (883 m) postupno spušta prema jugu do Plominskog kanala, gdje naglo tone u more. Zahvaljujući ponajviše bogatstvu i raznolikosti biljnog svijeta, Učka je 1999. godine proglašena parkom prirode.  

 

Plakat_Ucka2011

 

11:00 – dolazak na Poklon

Poklon (922 m) je prijevoj koji dijeli Učku od Ćićarije, a Istru od riječkog područja. Naziv Poklon podsjeća na to da su nekoć istarski hodočasnici ovdje klanjali kada bi prvi put ugledali crkvu Gospe Trsatske.  

11:30 – početak uspona na Vojak

13:00 – dolazak na Vojak, odmor 

Vojak (1396 m) je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme gol travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara. Toranj je sagrađen 1911. godine, o čemu svjedoči natpis ugrađen na samom pragu i predstavlja jedan od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. Kao na dlanu vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a nakon bure, kad je zrak čist, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

14:00 – silazak preko Knezgrada u Lovran  

Knezgrad (612 m) je šumovit vrh iznad Lovrana i Lovranske drage. Vrh je mali proplanak s ostacima drvene razgledne piramide visoke 12 m, klupom i metalnim žigom Hrvatske planinarske obilaznice.

17:00 – dolazak u Lovran i nastavak vožnje prema Skitači  

19:00 – dolazak na Skitaču; smještaj, večera i noćenje 

Planinarska kuća Skitača (472 m) stara je zidana kuća u napuštenom selu Skitači, preuređena za planinarske potrebe. Kuća ima tri etaže: u donjoj su dvije kuhinje, blagovaonica i zajednička prostorija s klupama oko starinskog ognjišta, a na katu i u potkrovlju su sanitarni čvor i spavaonice. Od kuće nema vidika, ali je vidik s 8 min. udaljenog vrška Orlića jedan od najširih u Istri. Odatle se vide Učka, Gorski kotar, Cres, Osorčica i Velebit.

 

16. listopada (nedjelja)

08:00 - ustajanje i spremanje za polazak prema Labinu

10:00 – dolazak u Labin i obilazak grada

Na brežuljku iznad Rapca smjestio se je srednjevjekovni Labin čije se staro ime Albona prvi put spominje 285. poslije Krista. Rodni grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera, danas je kulturno i administrativno središte. Rijetko gdje se tako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima i dahom mladosti koja se tu okuplja, posebno uvečer, u brojnim kafićima. U blizini je Dubrova s parkom skulptura - Forma viva na otvorenom s preko 70 radova. Najviša točka u gradu naziva se Fortica i s nje se pruža lijep pogled na Rabac, Učku, te otoke Cres i Lošinj. 

12:00 – silazak pješačkom stazom do Rabca 

Pješačka staza Labin-Rabac dio je zaštićenog krajobraza Labin-Rabac-Prklog i pravi je biser vrijedan divljenja. Ono što stazi daje posebnu draž je njezino višestruko ispreplitanje s privlačnim (bezimenim) potokom koji se slijeva s labinskog platoa tvoreći na svom putu više vodopada i jezeraca. Tek šum vode, koji se pojavljuje uronjavanjem u gušću vegetaciju, nagoviješta susret s prelijepim potokom čiste, hladne i bistre vode, koji na desetak punktova premošćuju drveni mostići. Staza ima 15 karakterističnih točaka na kojima se svakako valja zaustaviti, te dva odmorišta s kamenim stolovima i klupama za predah.

13:00 – dolazak u Rabac   

14:00 – polazak prema Veloj dragi  

15:00 – dolazak pred istarski ulaz u tunel Učka  

15:15 – obilazak Vele drage    

Vela draga je iznimno zanimljiv krški fenomen na istarskom pobočju Istre. Školskim primjerom rasijedanja terena nastala je ovdje uska draga strmih strana, a trošenjem stijena na njezinim je rubovima nastalo nekoliko vitkih okomitih kamenitih tornjeva visokih do 50 m. Ti su tornjevi 1931. godine privukli alpiniste iz Trsta i Rijeke te je od tada do danas Vela draga popularno alpinističko penjalište. Najvitkiji toranj nazvan je Comiccijev toranj prema imenu slavnog alpinista iz tog doba.

17:00 – polazak prema Splitu  

21:00 – dolazak u Split

 

 

Prijave za izlet uz uplatu:  u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 19 - 21 sati,

 

Prehrana:  u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka), a u subotu osigurana večera u pl. kući

Smještaj:  pl. kuća Skitača (ponijeti vreće za spavanje)

Informacije:  - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365

Vodič -  Denis Vranješ 091/957-23-79

 

 

 

Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.