Prokletije, nosim vas u srcu!

PDFIspis

prokletije-01

 

Rijetko je gdje u Dinarskom gorju planina sazdana od tako bizarnih vapnenačkih oblika, visokih kukova, strmih travnatih padina i dubokih dolina kao u Prokletijama. U ovom planinskom masivu koji je do prije samo par desetljeća bio gotovo nepoznat velikoj većini planinara, nalaze se najviši vrhovi Dinarskog gorja, a mene je dopala čast da već treći put zaredom vodim svoje mosoraše u taj planinski raj. I ovog sam se puta u Prokletije zaputio sa članovima Visokogorske sekcije HPD-a "Mosor", na put dalek gotovo 600 km, kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju, dok nismo stigli u, sad već slobodno mogu reći - naše Gusinje. Smještaj smo opet pronašli kod obitelji Gjonbalaj u njihovom hotelu “Rosi”, koji su opet dali sve od sebe da se u Gusinju osjećamo kao doma.

 

prokletije-02


Prvog smo se dana usprkos prijetećoj kiši popeli na Talijanku (2057 mnv), Popadiju (2030 mnv) i Volušnicu (1879 mnv), s kojih smo promatrali naš sutradašnji cilj, vjerojatno i najizazovniji dio cjelokupnog masiva Prokletija - Karanfile. Po završetku ove kružne ture, koja slovi za panoramski možda i najljepšu na Prokletijama, posjetili smo i čuvene Alipašine izvore i vodopad Grlje.

 

prokletije-03


Na Karanfile smo se sutradan uspješno popeli, a putem je jedan dio sajle nedostajao, pa sam problem riješio postavljanjem gelendera. Znanja stečena na vodičkom tečaju još su uvijek svježa, pa smo na taj način svi bez straha prešli ovu zapreku na putu. S vrha (2490 m) smo uživali u pogledu na divlji reljef Prokletija, ali nažalost nikad dovoljno vremena za uživanje. Nebo se zacrnilo, što je sasvim uobičajeno u visokim planinama u poslijepodnevnim satima, kad ni udari groma nisu rijetki. Brzo smo se spustili u niže, sigurnije dijelove planine i preko čuvenog Vječnog poljubca, a zatim i oko Očnjaka u Grebaji zatvorili krug druge naše ture.

 

prokletije-04


U subotu smo krenuli na najviši vrh Kosova i drugi najviši vrh Prokletija nakon Maja Jezerca - na Đeravicu (2656 m). Bio je to već treći dan našeg planinarenja Prokletijama, ali usprkos umoru želja za izlaskom na vrh je bila jača. Nakon šest sati uspona, stigli smo na Đeravicu uokolo koje su oblaci imali svoj poseban ples, da pozdrave brojne planinare koji su se zatekli na vrhu. Tu smo se prvo podružili s kolegom vodičem Antom Romcem iz Dinaric Guides, a zatim i s 50-ak planinara iz Planinarskog kluba Priština na čelu s predsjednikom Nazmi Hasanramajom koji je na vodičkom tečaju također bio na našem Mosoru. Bilo je to izuzetno ugodno iznenađenje za obojicu. Naravno da se ni ovog puta nismo mogli zadovoljiti samo s jednim vrhom dnevno, pa smo skrenuli i na Tromeđu (2.366 m), kako i ime kaže, vrh na samoj tromeđi između Crne Gore, Kosova i Albanije. Prokletija nikad dosta!

 

prokletije-05


Ni zadnji dan putovanja nije mogao proći bez planinarenja, pa smo na povratku doma posjetili NP Biogradska gora poviše Kolašina.

 

prokletije-06


Zahvalio bi se svim sudionicima ove zahtjevne ture, jer bi bez njihove pozitive i srčanosti i rezultat izostao. Zatim bi se zahvalio mojoj kolegici, pomoćnoj vodičici, Mariji Blažević koja lijepom riječju umiri svaku strepnju. Hvala i obitelji Gjonbalaj na srdačnom gostoprimstvu u Gusinju, a za kraj bi se posebno zahvalio mom prijatelju Čazimu Fetahoviću koji je svojim savjetima, a zatim i izravnoj pomoći u organizaciji transfera na katun Bogićevice i tijekom uspona, značajno doprinio cjelokupnom uspjehu ture u Prokletije.

 

prokletije-07


Prokletije, nosim vas u srcu!

 

prokletije-08

 

prokletije-09

 

prokletije-10

 

prokletije-11

 

prokletije-12

 

prokletije-13

 

prokletije-14

 

prokletije-15

 

prokletije-16

 

prokletije-17

 

prokletije-18

 

prokletije-19

 

prokletije-20

 

Raif Parduzi - Rajko