Zadnji izlet MPŠ

PDFIspis


MPS-Drnis-01


Tijekom vikenda 14/15.5 je na Promini održan završni izlet male planinarske škole. Mali školarci su se u subotu u pratnji svojih vodiča uputili u subotu ujutro prema Drnišu. Naš glavni vodič Ante Milić pokazao mi je ljepote grada Drniša, a djeci se posebno svidjelo stara utvrda Gradina, gdje se mogu vidjeti ljepote drniškog kraja. Uz to, vidjeli smo i zgradu starog mlina, koja je nažalost bila zatvorena, no ipak smo uživali u ljepotama kanjona Čikole. Nakon šetnje po gradu Drnišu, svi smo se počastili sladoledom i dodatno opskrbili hranođ za noćenje u planini. Nakon kratke pauze krenuli smo prema planinarskoj kući Promina, koja se nalazi na 850 m/nvn.


MPS-Drnis-02


Mališani su jedva dočekali ostaviti stvari po sobama i krenuti s igrom na predivnoj livadi ispod doma. Nakon marende i dužeg odmora koje su neki proveli uz nogomet, rukomet, badminton ili u odmaranju, krenuli smo prema vidikovcu nedaleko od doma. Ubrzo smo našli na ostatke fosila, a s edukacijske ploče, djeca su naučila više o podrijetlu fosila. Velike vrućine koje su nas dočekale u subotu, spasila nas je donekle prekrasna šuma oko doma, a vodička Sandra nam je pokazala koje sve biljke prebivaju unutar šume. Nakon dolaska u dom, slijedila je učenje bivakiranja s užetom i astro folijom. Djeca su timskim radom izradili bivak, i na kraju ga i sami isprobali. Nakon bivakiranja, slijedilo je učenje kako se namješta šator u planini. Nakon postavljenog šatora i oduševljena djece, nije bilo izlaska iz njega do kasnih noćnih sati. Nakon kratkog odmora slijedilo je skupljanje drva za potpalu, kako bi pekli kobasice na vatri. Dječjem oduševljenju nije bilo kraja, a mali dio njih je i prvi put u životu probalo kobasice. Uživanje je bilo još veće kad je Hajduk pobijedio. Desert na kraju bila su palačinke s nutellom i marmeladom.


MPS-Drnis-03


Nakon uzbudljivog dana i kada smo se svi smjestili u planinarskoj kući, bilo je vrijeme za prvo zajedničko noćenje u planini. Djeci je zajedničko noćenje na domu predstavljalo veliku uzbuđenje, no trebalo se rano dignuti kako bi prije zvizdana sišli s planine. Uz mir i tišinu planine vodiči su pili jutarnju kavu, a prve male ranoranioce poslali smo da probude ostatak ekipe. Djeca su poslije doručka spremili ruksake za uspon na najviši vrh Čavnovka (1149 m/nv) . Uz polagani hod, i hvatanja pokoje ladovine u šumi, svi smo stigli do vrha. Tijekom uspona, vodiči Ante i Sandra rekli su nešto djeci o zaštiti prirode, i čovjekovom prisutnosti u prirodi. Djeca su uz marendu i priču, uživali u prekrasnim vidicima koje se pružala s planine, a sve smo ovjekovječili s fotografijom na vrhu. Ubrzo smo krenuli prema planinarskoj kući i uz pokoji pad i najezdu mušicu, stigli na naše odredište. Iako umorni, igra oko kuće nije izostala. Za ručak je bila zaslužna naša Mihaela, koja nam je spremila izvrstan bolonjez, gdje su neki uzimali i po tri porcije. Do povratka kući, djeca su se vratili igri, no prije polaska svi su trebali spremiti svoje stvari u rusake i urediti sobe kako su ih i dočekale. Iako nam je kraj vikend brzo došao, djeca su se već poželjeli vratit se u planinu i još jednom zajedničkom noćenju. Najviše nam je bio drag komentar malog Karla, koji je u subotu navečer želio kući, no uz puno aktivnosti i zajedničkog druženja, u nedjelju ujutro kazao je da bi on mogao ovako još pet dana. Dolaskom u Split, dočekali su nas roditelji, a nama vodičima bilo je drago što su svi vraćeni kući živi i zdravi, a ponajviše sretni.


MPS-Drnis-04


Ovim putem zahvaljujem planinarima iz Planinarskom društvu Promina na iznimnoj dobrodošlici i susretljivosti, a prvenstveno zahvaljujem našem dežurnom Mariu Jukica koji je s nama prvi put popeo vrh Čavnovku.

Ovim izletom, službeno je okončana ovogodišnja Mala planinarska škola, no naša druženja nastavit će se i dalje. Želim ovim putem pohvaliti svu djecu na uzornom ponašanju u planini, iskazanom trudu u svim zadacima koje su imali, hrabrosti da razbiju svoje strahove i novim prijateljstvima i kolegijalnosti koje su pokazali kako već sada dišu kao jedno. Nadamo se da ćemo zajedno nastaviti njegovati ljubav prema samoj prirodi, planini, i zajedništvu, te da završetkom škole i dalje nastaviti ići u planine i u prirodu. Hvala svim vodičima koje su unutar 6 tjedana škole sudjelovali tijekom rada škole te što su školarcima prenijeli sva svoja znanja. Također, želim zahvaliti svim roditeljima što su bili kolegijalni tijekom rada škole, a posebno hvala Mihaeli i Mati Baliću te Ivi Jeličiću što su pomagali tijekom trajanja škole. Hvala Decathlon Split koji je djeci osigurao planinarske ruksake.


MPS-Drnis-05


Tekst: Jelena Tomeljak
Fotografije: svi pomalo


MPS-Drnis-06


MPS-Drnis-07


MPS-Drnis-08


MPS-Drnis-09


MPS-Drnis-10


MPS-Drnis-11


MPS-Drnis-12


MPS-Drnis-13


MPS-Drnis-14