Lavinske vježbe Visokogorske škole, oliti “Traži, traži, pa ćeš naći”

PDFIspis

lavine-01

Subota, jutro, buđenje prije alarma, kupljenje opreme i odlazak na stanicu. Kova mlađi točan, možeš alarm namistit po njemu. U autu, Lipa Kate i Marko spremni ka zapeta puška. Usput kupimo našeg glavnog instruktora Franu Bebića i pravac Blidinje.Tijekom vožnje u autu, opuštena atmosfera i dobra zajebzezancija, jer ne ženi se Grašo svaki dan :D Međutim pojavio se jedan problem, naši stomaci govore da je vrime doručka i triba što prije stići do Blidinja. Prolazak granice i dolazak na nama planinarima omiljeno mjesto, jer znamo da nas tamo čeka naša školska i visokogorska ekipa i prijatelji i zasluženi doručak. Poslije doručka vožnja na mjesto polaska i uspon od nekih uru i po do Marende, gdje je planirano izvršiti lavinske vježbe.

lavine-02

Prije uspona, Frane je polaznicima Visokogorske škole podilio sonde i LPP (lavinski primopredajnik) i naučio nas kako ih ispravno postaviti na sebe i postaviti u mod za predaju. Čvrsnica nas je i ovaj puta dočekala obučena u bilo ruho, ali i okupana suncem. Dan prekrasan za boravak u planini.

lavine-03

Svi školarci, pravi štreberi, ponilli su svu potrebnu opremu za kretanje po snigu i vježbe koje nas očekuju.

lavine-04

I onda, počinjemo! Za početak, naš instruktor Frane pretresa nas ponavljanjem naučenog s predavanja u četvrtak. Opet smo ispali štreberi, jer skoro da nismo bili bez pravog odgovora na svako njegovo postavljeno pitanje.

lavine-05

Zatim slijedi upoznavanje s opremom za lavinsku potragu, a onda podjela u dvi grupe i pojedinačna potraga za primopredajnicima (glumili su unesrećene zatrpane pod lavinom) koje su naši instruktori sakrivali, bilo pod snigom, bilo negdi drugo.Uglavnom smo svi ka pravi štreberi vježbu uspješno savladali.

lavine-06

Uslijedila je vježba grupne potage za više “unesrećenih”, naš Marko je preuzeo ulogu vođe i uspješno iskoordinirao “potragu”. Cila naša školska ekipa je i to odradila uspješno i pronašla “unesrećene” u pristojnom vremenskom roku. Za to su vrijeme naše kolege i prijatelji koji su ranije završili visokogorske tečjeve iskoristili lipo vrime za osobne užitke na snigu. Napravili su “bob” stazu i spuštali se niz padinu, čulo se puno smija i radosti.

lavine-07

Kako je vrime odmicalo i sunce polako zalazilo postajalo je hladnije, ali tribalo je još odraditi vježbu profiliranja lavinske opasnosti i kompresijsku procjenu lavinske opasnosti. Sve to nas je naš Frane naučio, a mi zajedničkim snagama (dobro nam je došlo lopatanje sniga za ugrijat se) i te vježbe uspješno odradili.

lavine-08

Na kraju smo se brzinski strmopizdili (u po ure) snježnom stazom u podnožje. Bilo je tu pravog skijanja na gojzericama, ali i sanjkanja na vlastitim stržnjicama, uz obilje zafrkancije i smija.

Uslijedio je odlazak u Posušje na zasluženu večeru i pivo i povratak kućama. Normalno, u autu je opet uslijedila zdrava zafrkancija.

lavine-09

Mislio sam vas ne daviti puno s pisanjem, ali jednostavno ovako ispunjen i prekrasan dan i dragi ljudi i prijatelji mi nisu ostavili drugu opciju nego ovoliko pisati, a ostatak atmosphere doživite priko slika.

lavine-10

Veliko hvala našem Vinčiju na još jednoj uspješnoj organizaciji visokogorske vježbe i našem instruktoru Frani Bebiću, jer znanja i iskustva koje nam je prenio nitko ne more platit.

lavine-11

lavine-12

Ponovilo se!

Anđelko Kovačević - Kowa