Pogled sa kozjaka

PDFIspis

kozjak

 

Pozivamo Vas u nedjelju 06. veljače 2022. g. na izlet po Kozjaku od Kaštel Kambelovca reko grebena Kozjaka do Kaštel Starog

 

Planina Kozjak se proteže u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Njegova je južna padina vrlo strma i klisurasta, a sjeverni kameniti obronci postupno prelaze u valovitu visoravan Zagore. S južne strane Kozjaka prevladava mediteranska flora- lemprika, mirta, brnistra i planika, dok na sjevernim obroncima submediteranska flora- bijeli i crni grab, crni jasen, hrast i sl. Na Kozjaku raste više vrsta endemskog bilja među kojima i orhideje.
Najviši vrh je Veli vrj (779 m) na istoku grebena iznad Kaštel Gomilice. Preko planine Kozjak su u prošlosti vodili karavanski putevi, a danas je cijela planina isprepletena označenim planinarskim stazama, a ima i četiri planinarska doma. Stijene Kozjaka poznate su po alpinističkim penjačkim smjerovima (npr. u blizini planinarskog doma "Malačka") koji nisu zahtjevni i mogu ih savladati i rekreativci.
U dužini od 30 km obuhvaćeno je 19 kontrolnih točaka i to većinom sakralnih objekata sagrađenih u doba hrvatskih narodnih vladara (sv. Marta u Bijaćima, sv. Nofar Stomorija, sv. Juraj od Raduna, sv. Ivan Biranj, sv. Kuzma i Damjan, sv. Juraj od Putalja i dr.) koji se protežu sve do Šuplje crkve u Solinu.

 

kozjak-1

 

Dinamički plan izleta:


07:30 - okupljanje na željezničkoj postaji na Kopilici (Split predgrađe)


07:45 - polazak vlaka sa željezničke postaje Kopilica (Split predgrađe)


08:15 - dolazak na željeznički kolodvor u Kaštel Kambelovcu, početak uspona prema planinarskoj kući „Pod Koludrom" i nakon kratkog odmora prema planinarskom skloništu „Orlovo gnijezdo"

 

Planinarska kuća Pod Koludrom zidana je prizemnica koju je HPD »Ante Bedalov« iz Kaštel Kambelovca sagradio na zemlji koju je planinarima ustupio župni ured. Ime nosi po stijeni Koludar (600 m) ispod koje se kuća nalazi. Jedna prostorija je stalno otvorena i služi kao jednostavno sklonište sa stolom i klupama, a druge dvije prostorije (spavaonica i blagovaonica) su zaključane. Na kuću je s istočne strane dozidano vanjsko ložište.

 

10:30 - dolazak do pl. skloništa, polazak prema vrhu sv. Ivan i pl. domu Malačka

 

Planinarsko sklonište Orlovo Gnijezdo (598 m) simpatična je kućica uzidana na rubu stijene Koludra, neposredno iznad okomite litice visoke oko 150 m. Ima otvoreno ognjište, stol i klupe te se u njega može smjestiti 10 ljudi. Sklonište su sazidali i uredili planinari Ivo i Ivan Tadin iz Kaštel Kambelovca. S ruba stijene pruža se nezaboravan vidik prema Kaštelima i Splitu.
Nakon prošlogodišnje devastacije nedavno je obnovljeno velikim trudom članova HPD-a Ante Bedalov, mnogobrojih drugih planinarskih društava i prijatelja.

 

12:30 - dolazak do planinarskog doma Malačka, pauza za ručak


Planinarski dom Malačka (466 m n/v) zidana je kuća smještena na samome prijevoju, malo ispod ceste koja spaja Kaštela s Radošićem. Objekt je izgrađen 1971. g. i služio je u različite svrhe, ali tek od 1997. g. postaje planinarski dom. Oko kuće je prostrana terasa s jedinstvenim pogledom na Kaštelanski zaljev i Split.


13:15 - polazak prema Biblijskom vrtu Gospe od Stomorija

 

kozjak-2

 

kozjak-3

 

Biblijski vrt Stomorija (u Kaštelima) prvi je biblijski vrt u Hrvatskoj. Danas u svijetu postoji samo nekoliko biblijskih vrtova, i to u Izraelu, Engleskoj, Walesu, Australiji, na Novom Zelandu u južnoj Africi, Kanadi i SAD-u. Na kraju 20.st. u vremenu kad su biblijske poruke izgledale daleke i upitne. Dalmaciju posječuje Sveti Otac - Ivan Pavao II. Znakovitošću ovog posjeta i veličinom njegova blagoslova ostvaruje se prelijepa ideja i osniva se Biblijski vrt Gospe od Stomorije, u još uvijek očuvanom zapadnom dijelu Kaštelanskog polja. Cjelina prostora oko srednjovjekovne crkvice na padinama Kozjaka, svetišta i mjesta hodoËašÊa, kao da se sama ponudila u svojoj prirodnoj ljepoti punog Mediterana. Bibiljijski vrt je zamišljen kao prostor u kojem rastu biljke o kojim govori Biblija. To je ujedno mjesto suživota duhovnosti prirode, mjesto na kojem možemo naći duhovni mir, ali i odmor od gradske vreve. Osnovna zamisao prilikom oblikovanja Biblijskog vrta uzeta je iz osnovnih poruka Biblije kojoj su duhovna, povijesna i književna dimenzija jednako nadahnjujuće. Te osnovne poruke smještene su na četiri parcele koje čine cjelinu Biblijskog vrta- Predvorje, Svetište, Gospe od Stomorije, Jidro i Gospina njiva. (izvor: prof. Ivna Bućan; pregledni rad „Biblijski vrt Stomorija")

 

15:00 - dolazak do Bibilijskog vrta, obilazak


16:30 - polazak prema željezničkoj stanici u Kaštel Starom


17:10 - polazak vlaka prema Splitu


17:30 - dolazak u Split na željezničku postaju na Kopilici

 

 

Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17 - 21 sat, ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365 ili na e-mail društva.
Oprema: gojzerice, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, hrana i voda, mobitel, članska iskaznica
Glavni vodič: Ivana Radonić (095/5326885)
Prijevoz: vlak (pridržavati se epidemioloških mjera).
Prehrana: u vlastitom aranžmanu
Težina: K1–T1

 

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.

 

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost:
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)