Otvorenje izložbe fotografija "Duh planine, dah planine"

PDFIspis

Izlozba 07Tradicionalna izložba planinarskih fotografija HPD Mosor, organizirana u suradnji s Fotoklubom Split, otvorit će se ovog četvrtka 15. studenog 2018. u prostorijama Fotokluba u Marmontovoj 5 u 20 sati.

 

 

 

Ova izložba planinarskih fotografija već 18 godina okuplja fotografe iz planinarskog djelokruga i na amaterski način predočava javnosti ljepote prirode i aktivnost zaljubljenika u planinu. Tako se iz godine u godinu prikazuju fotografije planinskih pejzaža, planinarenja, planinarskih događaja, alpinizma, speleologije, sportskog i klasičnog penjanja na stijene, visokogorstva, planinskog trčanja, turnog skijanja, planinske flore i faune te makro i apstraktne planinske fotografije. 

 

Izlozba 01

 

 

Ovogodišnja izložba svrstava fotografije u pet kategorija. Prva kategorija nosi naziv ''Blenda 22'' prema stihovima stare planinarske pjesme i obuhvaća fotografije vezane za aktivnosti u kojima je opasnost najizraženija – alpinizam, sportsko i klasično penjanje, visokogorstvo, penjanje u ledu... Druga kategorija je ''Oku lijepo'' i okuplja fotografije koje hvataju djeliće prirodnih ljepota što mame uzdahe. Tu se nalaze pejzaži, makro i apstraktna fotografija, planinska flora i fauna. Treća kategorija je ''Planina i mi'' koja pokazuje čovjeka/planinara u odnosu s planinom. Četvrta kategorija je speleologija. Prikazuje fotografije snimljene pod zemljom - u planinskim prostorima skrivenim od sunčeva sjaja. Zadnja, peta kategorija „Via Dinarica“ prezentira prirodne ljepote i kulturno blago Dinarskog gorja koje se proteže od Slovenije do Albanije i uzduž kojeg vode tri velike staze dužine preko 1000 km (Plava uzduž primorskih brda i planina, Bijela preko najviših vrhova Dinarskog gorja te Zelena preko šumovitih, zelenih krajolika naše unutrašnjosti)