Izlet "Tajnovita Cetina", 05.02.2017.

PDFIspis

KostanjePozivamo Vas u nedjelju 05. veljače 2017. na izletu po Via Dinarici stazom koja kanjonom Cetine povezuje Mosor s Biokovom.

 

Prema nekim tumačenjima rijeka Cetina ime duguje frigijskoj riječi zetna što znači vrata, jer je ušće za tadašnje stanovnike sličilo na monumentalna vrata. Druga tumačenja govore da su ime rijeci dali Hrvati jer ih je neobično podsjećala na rijeku Cetynu koja teče kroz južnu Poljsku, dok neki tvrde da su Hrvati svom jeziku prilagodili latinizirano ime Kentona koje je za Cetinu rabilo ilirsko pleme Delmata. Bilo kako bilo, ušće Cetine u Omišu uistinu liči na monumentalna vrata koja je rijeka izdubila kroz stijenu na svom putu prema moru.

 

Dinamički plan izleta:

 

6.45. Okupljanje na Sukoišanskoj stanici

7.00. Polazak prema Omišu gdje će biti kraća pauza za kavu, čaj...

8.15. Polazak prema Zvečanjima

9.00. Početak pješačenja

Putem ćemo obići crkvu sv.Vida, izvore na Studencima, te Jerončića kulu u Kostanjama

 

Studenci

 

Jeroncica kula web

 

 

13.30. Dolazak na Pavića most i odmor

Pavića most

 

14.30. Nastavak ture s prolaskom kroz selo Slime i kanjon Prosike

Tijekom prapovijesti ovaj kanjon je bio svojevrsna granica između živih i svijeta mrtvih. Sva su utvrđena naselja smještena sa sjeverne strane Prosika, dok su s njegove južne strane smještene grobnice, gomile ( tumuli ) prapovijesnog ( ilirskog ) stanovništva. U srednjem vijeku i tijekom ratova s Turcima, Prosik je bio vrlo opasno mjesto na putu prema Zadvarju jer je bio vrlo pogodan za organiziranje napada i pljački. Jedna takva nam je opisana sredinom 15. stoljeća kada su podanici hercega Stjepana Kosače odveli stoku primorskih kneževa Kačića s obale u unutrašnjost. Nesretni  Kačići nisu se usudili spustiti u Prosik i proći njime u potjeri za pljačkašima.

 

Prosika 09

 

 

17.30. Dolazak do autobusa i polazak prema Splitu uz pauzu za piće u Omišu

19.30. Dolazak u Split

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22h te petkom od 08 do 12h.
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Prijevoz: autobusom
Oprema: gojzerice, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, planinarski štapovi, čeona lampa, hrana i piće, mobitel, članska iskazinica
Težina: K1 - T1
Vodič: Damir Katušić 095/888-4869
 
Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.
 
Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina