Zimski uspon na Vošac (Biokovo)

PDFIspis

nedjelja, 19.02.2012.

 

06:15h – okupljanje na Sukoišanskoj

 
06:30h – polazak prema Makarskoj


07:30h – dolazak u Makarsku

Makarska je jedno od najpoznatijih jadranskih turističkih ljetovališta, smješteno u podnožju Biokova i neodvojivo povezano s impresivnom slikom te planine. S morske strane grad je zaštićen poluotocima Sv. Petar i Osejava koji se lijepo vide s biokovskih vrhova. Središte je Kačićev trg s Rendićevim spomenikom Andriji Kačiću Miošiću, katedralom Sv. Marka i baroknom česmom.


08:00h – početak uspona s Kačićevog trga prema Vošcu

 
12:30h – dolazak na Vošac, odmor


Vošac (1421 m) je vrh na primorskom rubu biokovske visoravni i jedan od najljepših biokovskih vidikovaca. Vidik s vrha pruža se kao iz ptičje perspektive na naselja i plaže Makarskog primorja te na sam grad Makarsku. Na vrhu je planinarski dom „Vošac“ o kojem se brine SAK Ekstrem iz Makarske. Metalni žig ugrađen je lijevo od vrata planinarskog doma.


13:30h – nastavak puta prema Pržinovcu

 
14:15h – dolazak na Pržinovac


Pržinovac je vršna zaravan koja je najpoznatija kao paraglajdersko poletište,a s nje se pruža prekrasan pogled na Makarsko primorje.


16:30h – dolazak u Kotišinu


Botanički vrt Kotišina nalazi se na južnim padinama Biokova, iznad sela Kotišina, na visini od 350 do 500 m. Vrt je uređen zahvaljujući Šumariji Makarska i Institutu Planina i more, a svrha mu je uzgajanje i zaštita najvažnijeg planinskog i mediteranskog bilja. Pokretač osnivanja bio je franjevac dr. Jure Radić. Vrt je proglašen hortikulturalnim spomenikom, a nalazi se na površini od 16,5 ha.


17:00h – polazak prema Splitu (pauza putem)

 
19:00h – dolazak u Split


Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 19 - 21 sati,
Prehrana: u vlastitom aranžmanu-iz ruksaka,
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, štapovi za hodanje, gamaše/gležnjače, terenska hrana i piće, planin. iskaznica, mobitel.
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365

Vodič: Gordan Đirlić 098/211-540


Prednost kod popune autobusa imaju članovi Društva s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.