Danas planinarim za dječji osmijeh

PDFIspis

Pozivamo vas da nam se u nedjelju, 16. veljače 2020. pridružite na izletu kojim želimo pružiti ne samo emocionalnu nego i financijsku pomoć malim pacijentima na njihovom putu do ozdravljenja. Današnji izlet je potpora svim malim borcima i njihovim obiteljima. Sve donacije s izleta bit će uplaćene na račun Zaklade – dječja onkologija Rebro. Cilj Zaklade je ostvarenje programa izgradnje i opremanja novog odjela dječje hematologije i onkologije u Zagrebu u sastavu KBC-a Zagreb.

 

danas-planinarim-za-djecji-osmijeh


Posebno nam je zadovoljstvo što u ovoj akciji sudjelujemo zajedno s renomiranim prijevoznikom i putničkom agencijom Delminium travel s kojom nas vezuje dugogodišnja uspješna suradnja.

Osim ovoga višeg cilja kojega smo postavili želja nam je provesti vas kroz značajne kutke i trenutke naših krajeva pod motom „Znanjem do ljubavi“ čime želimo naglasiti da ljubav prema svome kraju i domovini možete osobito dobro iskazati poznavanjem svih njezinih osobitosti. Provest ćemo vas krajevima naslojenim značajnim povijesnim procesima i elementima kulturno-povijesne baštine ali i upoznati s geografskim detaljima cetinskoga kraja. Naglasak stavljamo na tok rijeke Cetine koja grli i naš Mosor, a svojom vodom napaja nebrojene stanovnike Dalmacije. Malo solidne prognoze i bit će nam prekrasno!

Dinamički plan izleta

6.45 okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)
7.00 polazak iz Splita
7.45 dolazak u Trilj i polazak na prvi dio ture
8.45 dolazak u selo Gardun i obilazak ostataka rimskog logora


Staza Gaja Laberija iz Trilja nas vodi do ostataka jednoga od dva rimska logora koji su pronađeni na našem području. Rimljani su početkom 1. stoljeća naše ere i konačne pobjede nad ilirskim plemenom Delmata na Gardunu poviše Trilja sagradili reprezentativan vojni logor, Tilurium. Smjestili su ga na brdo iznimnog strateškog položaja, s kojeg se širi pregledan vidik, dok su tik pod brdom današnji Trilj i južni ulaz u Triljsko polje. S ovoga strateškog položaja lako su kontrolirali važan prijelaz preko rijeke Cetine, na prometnici koja je povezivala Salonu preko Delminiuma (Duvna) s Argentariom (Srebrenicom), odnosno prema jugoistoku preko Narone prema Scodri (Skadar). O veličini logora govori činjenica da je u njemu boravilo i do 6000 rimskih legionara.

9.15 nastavak pješačenja prema ostacima srednjovjekovne kule Nutjak
10.00 dolazak na Nutjak i uživanje u pogledu

Srednjovjekovna kula Nutjak vezuje se ponajprije uz ime Žarka Dražojevića, junaka kojega je obilježila hrabra i ustrajna borba protiv osmanlijskih osvajanja u kojima je konačno izgubio i život. S položaja ove kule pruža se nezaboravan pogled na tok rijeke Cetine koja na tome mjestu napušta Trilj i nastavlja dalje prema Mosoru, Omišu i moru.


10.45 ukrcaj u autobus i kratak transfer do polazišne točke za šetnju do sela Grab
11.00 polazak na šetnju do Graba
12.15 dolazak u selo Grab i posjet izvoru istoimenog pritoka Cetine

Selo Grab smjestilo se uz tok istoimenog cetinskog pritoka. Ovo slikovito selo poznato je po svojim mlinicama od kojih su neke još uvijek u funkciji. Na kraju sela stiže se do tihog i bistrog izvora Graba smještenog pod nogama kamene litice. Povratak do autobusa predviđen je šetnjom kroz selo gdje ćemo pronaći mjesto za stanku i ručak iz ruksaka.

14.00 povratak do autobusa i vožnja do Rude
14.15 posjet izvoru Rude

Za razliku od tihoga izvora Graba ovaj pritok rijeke Cetine nedaleko od svoga izvora, a pokraj urušene kamene vodenice stvara prekrasno slapište ogromne energije. Kratkom šetnjom od slapa se stiže do izvorišnog jezera. Na povratku prema autobusu imat ćemo priliku vidjeti strukture koje dio ove vodene mase odvode do mnogih dalmatinskih stanova, kuća i vrtova i podsjetiti se na vrijednost i potrebu očuvanja ovoga prirodnog resursa.

15.15 povratak u autobus i kratak transfer do sela Rumin
15.45 šetnja do izvora Rumina

Rumin je još jedan pritok Cetine, a njegovi izvori Veliki i Mali Rumin, zajedno s okolnim područjem zaštićeni su zbog osobite ljepote i prirodoslovne vrijednosti statusom zaštićenog krajobraza od 2000. godine. Strme litice i krševite padine pod njima dom su brojnim ptičjim vrstama, dok se bogatstvo ihtiofaune odražava u velikom broju endemskih vrsta.
Kratka šetnja kanjonom Rumina predviđena je u zimsko predvečerje kad nas sa zapada iz smjera Sinja i Visoke u kanjon još prate zadnje zrake sunca pred zalazak. Do izvora nas vodi kamenita staza usječena u obronak kanjona gdje s visine promatramo igru ove bistre krške vode. Izvor Velikog Rumina nalazi se ispod klisure zvane Greda, skriven u dubini stijene i nikad ne presušuje. Speleoronilačka istraživanja su otkrila podzemne kanale dužine 150 m i maksimalne dubine 47 m. Grotlu izvora se može prići na svega nekoliko metra udaljenosti.

16.30 povratak prema autobusu
17.00 polazak prema Splitu

Na putu za Split napravit ćemo kratku stanku za piće i razgovor.

 

19.00 dolazak u Split

 

 

Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 10 do 14 sati
Težina ture: K1 – T1
Prehrana: iz ruksaka (uključujući i jutarnju kavicu ☺)
Potrebna oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće
Prijevoz: autobusom
Informacije: u prostorijama Društva, na tel.021/394-365
Donacija: 100 kn (cjelokupan iznos donacija s izleta bit će uplaćen na račun Zaklade – dječja onkologija Rebro)
Vodiči: Sanja Marinov (091 783 0786) i Denis Vranješ

 

Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

 


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 


Tehnička zahtjevnost :


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)