Izlet „Ilirskom riječnom stazom" i „Stazom Sv. Leopolda Mandića"

PDFIspis

Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 19. siječnja 2020. pridružite na izletu „Ilirskom riječnom stazom" i „Stazom Sv. Leopolda Mandića“ kroz kanjon Cetine  između sela Zakučca i Ostrvice kod Omiša. Kanjon Cetine okružen je strmim padinama Mosora i Omiške Dinare, cijelo područje idealno je za planinarske i hodačke izlete i uređeno je puno planinarskih i tematskih staza.

 

ilirska-rijecna-staza


Plan izleta:


07:30 polazak s parkirališta na Kmanu kod Šibenske 41 (između prostora HGSS-a i ulice Domovinskog rata)


09:30 – 11:30 Dolazak u Zakučac i obilazak „Tematske staze Sv Leopolda Mandića“


Autobus će nas dovesti do trga u Zakučcu, a zatim slijedi razgledanje svetišta posvećenog Sv. Leopoldu Mandiću.


Zakučac je selo u kanjonu Cetine, udaljeno je 20 minuta hoda od Omiša, a između ostalog poznato je po najvećoj hidroelektrani na Cetini i ucijeloj Hrvatskoj. Znamenitosti ovog mjesta su rodna kuća velikog hrvatskog pjesnika Jure Kaštelana (Zakučac, 1919 – Zagreb, 1990) i svetište Blaženog Leopolda Mandića (Herceg Novi, 1866 – Padova 1942), čija je porodica porijeklom iz Zakučca.


Nakon obilaska svetišta slijedi šetnja duž „Tematske staze Sv Leopolda Mandića“


Ovu stazu, koji se u jednom dijelu penje prema Gatima, uredili su omiški planinari i čuvari prirode kao poučnu kružnu ekološku stazu u dužini od 2,5 km. Na stazi je postavljeno desetak panoa sa opisom geomorfoloških osobina, biljnog i životinjskog svijeta kanjona Cetine, kao i kulturnih i povijesnih obilježja ovoga kraja. Za obilazak staze potrebno je oko 1,5 sat hoda.


11:30 – 15:30 Obilazak „Ilirske riječne staze“ i uspon do vidikovca Peovo


Nakon pauze za marendu i razgledavanja okoline na vidikovcu Biovo, nastavljamo drugom stazom koja ide paralelno sa Cetinom, 50-100 metara iznad obale. Godinama je bila zapuštena i potpuno zarasla, ali su je prije nekoliko godina vrijedni omiški planinari ogromnim trudom očistili, uredili, postavili na njoj obavijesne table i klupe za odmor. Ovaj dio puta nazvan je „Ilirska riječna staza“ .
To je zapravo staza kojom su nekada ljudi iz Čišala, Ostrvice i Zvečanja sa svojim mazgama i tovarima dolazili u Omiš.


Na prostranoj livadi uz Cetinu napravit ćemo kraći odmor prije nastavka puta.


Slijedi sat strmog uspona do vidikovca Peovo na samom rubu kanjona Cetine. Na vidikovcu ćemo napraviti pauzu, a od vidikovca do Ostrvice slijedi dvadesetak minuta laganog hoda.


16:00 Dolazak u ostrvicu, povratak autobusom prema Splitu, pauza u Tugarima


Okupljanje i polazak sa parkirališta ispred ostrvičke župne crkve Svetog Nikole.


Ostrvica je malo poljičko selo sa šezdesetak dimova u zaseocima Krcatovići, Sičići, Kovačevići, Martići, Stanići i Radevenjići. Narodna predaja kaže da su se u njemu nastanili legendarni osnivači Poljica: Krešimir, Tješimir i Elem, sinovi kneza Miroslava.


Crkva, jedna od najstarijih u Poljicima, sagrađena je 1452. godine na istaknutoj hridi usred mjesta, o čemu svjedoči  napis uklesan iznad ulaznih vrata.


Crkva se satoji iz tri dijela: lađe, svetišta i polukružne apside. Ispod slojeva boje u unutrašnjosti vjerojatno se nalaze freske iz doba izgradnje crkve.


Po starim poljičkim predajama važnu je ulogu imala u srednjem vijeku, u vrijeme slavne Poljičke republike. Poljica su prostor bogate povijesti i povijesnih zbivanja, o čemu svjedoče i arheološki ostaci crkve i benediktinskog samostana nađeni  u neposrednoj blizini crkve Sv. Nikole, a koji potječu iz 14. stoljeća.


18:30 dolazak u Split

 
Napomene vodiča:
Dužina puta je oko 11 km (oko 4 sata hoda bez pauza za odmor), cijelo vrijeme se hoda relativno širokom, uređenom stazom bez većih i težih uspona. Stoga ovu turu možemo kondicijski i tehnički smatrati laganom, te je mogu je savladati svi planinari.

Lovci na dobre fotografije, napunite baterije. Na ovom izletu imati prilike pokazati svoje umijeće.
 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, od utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 – 22 sata, odnosno petkom od 10 do 14 sati.
NAPOMENA: Tajništvo neće raditi u terminu od 23. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020.. Za sve informacije i prijave  u tom vremenu možete nas kontaktirati putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Oprema: obuća i odjeća primjerena vremenskoj prognozi i izletu u prirodi, voda i hrana, svjetiljka za svaki slučaj, mobitel...
Prijevoz: autobusom
Težina: K1 lagano (visinska razlika manja od 500 m) – T1 nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365.
Vodič: Ante Bigava 098/440-129
 

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna plana ovisno o okolnostima.


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost :


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)