15. Priroda i društvo u klubu Quasimodo

PDFIspis

15. Priroda i društvo u klubu QuasimodoKlupska večer Priroda i društvo jedinstvena je takva večer u Hrvatskoj. Nastala je u suradnji kultnog splitskog kluba Quasimodo i HPD Mosor. Ideja za ovakav tip večeri javila mi se dok sam razmišljala kako ponuditi našim članovima, ali i ostalim ljubiteljima prirode i planina neki novi vid zabave. 


Biloga sam upoznala sasvim slučajno i vrlo brzo smo shvatili da smo na istim valnim duljinama. Ime je smislila Marina, predivna cura koja vas poslužuje pićem svake zadnje srijede u mjesecu. Kad se tako skupi tim od troje ljudi koji žele napraviti nešto novo stvari se brzo poklope i dogovore. Prva planinarska večer Prirode i društva bila je u listopadu 2017. g. Prvi gosti su bili prijatelji iz Festivala mediteranskog filma Split koji su nam tada prikazali jedan od ponajboljih filmova sa festivala.

 

01

 

U studenom te godine Dolores Plastić, Željka Radenović i moja malenkost su vas proveli dijelom Camina.

 

07


Prosinac smo dočekali uz DJ Vincija i njegovu nezaboravnu kompilaciju muzike te uz sve kolače i slastice koje ste nam vi donijeli. 2018. g. smo započeli predavanjem o Rumunjskoj i Transilvanijskim Alpama na koje su nas poveli Sanja i Vinci, a sve kao uvod u godišnji izlet koji se održao u kolovozu te godine. Ne trebam posebno napominjati da je izlet bio vrlo uspješen i da je ispunio naša očekivanja. 5. večer bila je posebna jer je imala dvostruki program. Naš Ivica Sorić Suri predstavio nam je dugo očekivanu treću zbirku poezije "Bijeli medvjedi i narančaste elipse", a nakon njega na virtualno putovanje do Kanara i najvišeg vrha Španjolske poveli su nas Livia Puljak i Željko Bockovac. U ožujku smo bili na Kreti sa Dinom Markovinom, a u travnju smo završili sezonu nastupom Eksjurok benda. Te večeri smo prikupili i novac koji smo donirali Udruzi leukemije i limfomi Split za opremanje Centra za transplataciju matičnih stanica pri Kliničko-bolničkom centru Split.

02


Nakon ljetne stanke 8. večer Prirode i društva smo nastavili predavanjem o uspješnim usponima hrvatskih planinara i alpinista na gruzijskom dijelu Kavkaza izvedenima u sklopu projekta HPD ''Željezničar'' pod nazivom ''Put ekspedicionizma''. Gosti su nam bili članovi ekspedicije Nataša Petrin, Vladimir Dado Mesarić i Rene Lisac.

 

04

 

Studeni 2018. g. mi je bio poseban jer smo imali posebne goste, sve od reda legende hrvatskog alpinizma: Ivu Kaliternu, Ivu Kaštelančića, Vinka Maroevića i Borisa Sirišćevića. Tada smo prikazali dokumentarni film "Spitzbergen ´73." autora Ive Kaštelančića. Bila mi je izuzetna čast upoznati naše Mosoraše, sudionike 1. splitske alpinističke ekspedicije. Moram priznati da su ostavili na mene jaki dojam jer se radi o vrlo skromnim ljudima sa vrlo velikim uspjesima.

 

03

 

10. večer su nas ponovno uveseljavali prijatelji iz Exjurock benda, baš kako i priliči najveselijem mjesecu u godini. Priču o najtežem sportsko-penjačkom smjeru u Hrvatskoj u siječnju ove godine nam je ispričao Ivan Kuvačić Moco.

 

05

 

U veljači nas je Ivan Lovrinović, član našeg alpinističkog odsjeka poveo „Drugom stranom Mont Blanca“ čime smo obilježili 60-tu obljetnicu alpinističkog odsjeka. 13. večeri sredinom ožujka slušali smo našeg Bocka i priču o usponu na najviši vrh Južne Amerike. Bocko se zajedno sa članovima šibenskog HPK Sv. Mihovil i AO Mosor Antoniom Viljac i Leonardom Grubelićom te Ankom Dujić sredinom veljače ove godine popeo na najviši vrh Južne Amerike i južne hemisfere.


06

 

Krajem ožujka Zehrudin Isaković, mr. komunikologije, novinar, publicist, alpinist, predsjednik Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine od 2014. do 2018., autor serijala Vrhovi Balkana i Front na Soči — 100 godina poslije (oba na Al Jazeera Balkans), Mediteranska ogrlica, Mount Everest, Priče sa Divljeg Zapada i Avantura Akonkagva, predstavio nam je planinarski zemljovid Čvrsnice, Čabulje i Vrana nakon čega je uslijedila projekcija polusatnog dokumentarnog filma o Čvrsnici. Ovu sezonu smo završili 15. Prirodom i društvom. Marko Kovač Putnik Lik je preveslao pola Jadrana u sat ipo vremena dugom predavanju na kojem smo svi uživali. Projektom Otočna odiseja 2019 – Kamena svjetla obišao je 32 jadranska svjetionika u 41 dan veslanja.

 

08

 

09


Zahvaljujem se svim sudionicima predavanja koji su se rado odazivali na naše pozive. Hvala mojim dragim prijateljima Marini i Bilom što se u klubu Quasimodo osjećamo kao kod kuće. Hvala Vinciju koji je podržao moju ideju i svim dragim prijateljima koji su uskakali kad god bi mi nešto trebalo.
I hvala svima vama koji ste prepoznali ovaj mali projekt i pomogli da zaživi.

Vidimo se iduće sezone sa nekim novim pričama…

Tekst: Aleksandra Kuzmanić

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
sri: 13:00 - 21:00