Izlet "Istokom Omiške Dinare", 27.1.2019.

PDFIspis

12.mjesec.2016.g. 087 malaPozivamo vas da nam se u nedjelju 27. siječnja pridružite na izletu "Istokom Omiške Dinare" vrsnog poznavatelja ovog kutka Dinarskog gorja, našeg Ivice Sorića Surog.

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 

Gornji Tadići – Svinišće–Radmanove Mlinice

27. siječnja 2019., nedjelja

07:30 polazak s parkirališta ispred HGSS-a (Šibenska ulica) prema Slimenu.


Za sat vremena vožnje stižemo preko Dubaca u selo Slime. Autobus će nas iskrcati u središtu sela, nedaleko od crkve svetog Ivana (nadmorska visina 160 m).Na groblju ispred crkve nalazi se grob velikog hrvatskog pjesnika Josipa Pupačića.

09:00 polazak iz Slimena prema Gornjim Tadićima


Uskom asfaltnom cestom za 30 minuta dolazimo dozaseoka Gornji Tadići (n.v. 300 m). Nakon kratkog predaha i razgledavanja sela nastavljamo dalje

10:00 polazak iz Gornjih Tadića prema Orlinama


Iz Tadića vodi nemarkirana staza prema zapadu, kroz predio zvan Okladnjica. Radi se zapravo o uskom prolaz između dvaju grebena: na sjevernoj strani je brdo Čemerdovac (najviši vrh Drobobulja, 744 m), a na južnoj greben Omiške Dinare (sa vrhovima Kozji Rat, 788 m i Kosmotica, 761 m). Najviša točka na koju ćemo se popeti je prijevoj Granica (650 m) sa kojeg se staza spušta uz potok prema sviniškom zaseoku Orline (n.v. 300 m). Trajanje hoda ovom stazom je oko 90 minuta.

12:00 odmor u Svinišću


Svinišće je staro, živopisno selo od dvjestotinjak stanovnika, smješteno između Omiške Dinare i kanjona Cetine. Prvi put se spominje 1315. u povelji hrvatskog kneza Juraja Šubića iz Klisa koji „priznaje Breljanima, Svinišćanima i Kučićanima povlastice kao i ostalim pripadnicima omiške komune“.
Mjesto za odmor i ručak ćemo nači u središtu sela, na ledinama oko crkve Gospe od Zdravlja, a put nas vodi i kroz ostale sviniške zaseoke, svi su u krugu od 15 minuta hoda – Orline, Tafre, Brstilo, Modriš, Čaglji, Brzovići, Jurjevići.

13:30 polazak prema Radmanovim mlinicama


Krećemo uskom asfaltnom cestom koja vodi preko zaseoka Modriš, a zatim kroz hrastovu šumu. Za 20 minuta dolazimo do ˝glavne˝ ceste Podašpilje – Kučići. Nakon 5 minuta od ceste se odvaja markirana staza kroz gustu šumu, malim kanjonom potoka Dvornice. Na pola staze je betonski mostić preko potoka. Staza se sa nadmorske visine 220 m spušta na visinu od 20 m, na mjesto Mirice, gdje se potok ulijeva u Cetinu. Na tom mjestu (10 minuta hoda od Radmanovih mlinica) je most preko potoka i malo proširenje na kojem će nas čekati autobus za Split.

15:30 Dolazak u Radmanove mlinice i povratak autobusom prema Splitu.


...naravno, uz poštivanje starog dobrog običaja da se izlet završi sa toplim čajem ili hladnim pivom u Kaštelu Slanici ili u Omišu.


Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 8 do 12 sati
Prijevoz: autobus
Prehrana: u vlastitom aranžmanu
Težina: K2–T1
Trajanje: 3,5 sata hoda ne računajući odmore
Visinska razlika: cca 500 metara uspona, 650 metara silaska
Oprema: baterijska lampa, dobra obuća (moguće je da na nekim mjestima ima ugaženog snijega), planinarska iskaznica, hrana i piće...
Informacije: u prostorijama Društva, na tel. 021/394-365
Glavni vodič: Ivica Sorić 091/509-92-04.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)