Prvi izlet jesenske škole 2018

PDFIspis

00Davne 2010 završio sam planinarsku školu, bio na mnogo izleta, pa postao vodič, pa pratio mnogo škola. Jasno je bilo da ću jednom i ja voditi školu i zapravo sam se uvijek pitao, kakav je to filing voditi školu, kako je biti sa "one druge strane", kako je govoriti školarcima.

 

 

 

Prvi izlet moje škole je iza mene, i sada imam odgovore na neka od tih pitanja. Ali u školi sam ja manje bitan, meni su bitniji školarci. Školarci su se iskazali u samom početku, ponijevši stupove i oznake za nove markacije s kojima želimo uredno i jednoznačno obnoviti markacije koje su dotrajale i/ ili stradale u požaru.

 

0


U autobusu uobičajena graja, jer mnogi od njih idu prvi put u planinu. I opet se prisjećam da sam i ja prošao sve te faze i znam kako im je. Žamor se čuje cijelo vrijeme puta do Sitna Gornjeg, rađaju se nova prijateljstva, učvršćuju stara. Izlazimo iz busa, uzimamo gore spomenute čelične stupove i pločice, sastajemo se sa ostatkom školaraca koji su došli automobilima i pozdravljam se sa par starijih školaraca koji su došli na moj prvi izlet , moje škole. Polako idemo prema Domu, nekima je i to polako prebrzo, ali nema žurbe pred nama je cijeli dan. Dan, opet priča za sebe, nije mogao biti bolji nego li je bio. Vrijeme svršeno, vjetrić tek takav da te malo ohladi.
Dolaskom do Doma, dajem školarcima malo veći odmor jer nije planina samo beskrajno hodanje. Treba u planini uživati. Kako je ova subota i nedilja  u znaku Dana Mosoraša, tim na Mosoru ima i više ekipe.

 

2

 

Posli pauze krećemo put Gajne, i opet pravim stanke, jer svaki novi metar visine donosi sve ljepši i ljepši pogled kojeg pruža Mosor.

 

3

 

 

1

 

Usput puštam školarce da vode grupu, mijenjam ih na čelu, da osjete kako je to, jer i to je jedno iskustvo koje će im kad - tad poslužiti u planini. Gajna je idealna za odmor, pa poslije odmora i zajedničkog fotkanja nastavljamo dalje, jer ipak treba napraviti taj prvi kružni put, i vratiti se na Dom.

 

skupna

 

Cijelo vrijeme puta čuju se smijeh i razgovor u pozadini, škljocaju se selfiji, jer mnogi od njih prvi put stoje na mosorskom kamenu. Tu priliku im ne želim oduzeti, a niti će 5 sekund za selfi ikome išta značiti, a oni će imati lijepu uspomenu.

 

4

 

 

5

 

Dolaskom do Doma, neki su pojurili put fažola, drugi su sjeli i marendali iz rusaka, dobro se odmorili i napričali. Oko tri popodne krećemo put Sitna Donjeg , gdje se rastajemo od školarca koji su došli osobnim prevozom, dok ostali idu do autobusnog okretišta i čekamo da se autobus pojavi. U razgovoru sam najčešće čuo rečenicu: Bilo je divno, samo mi nije jasno zašto prije nisam otišla u planinu.

 

6


Bus je došao, a čim smo se smjestili umor je učinio svoje i zavladala je tišina. Školarci, nadam se da vam je bilo lipo, i znam da jedva čekate ostale izlete.
Veliko Hvala Maji Prizmić i Tomislavu Svalini, mojim pomoćnim vodičima na pomoći kod vođenja ovako velike grupe.

Hvala i mojim prijateljima koji su došli na moj prvi izlet škole.

 

Sljedeća stanica, sljedeći izlet, - Kozjak :)

Vidimo se!

 

Tekst: Predrag Kurtović
Fotografije : Predrag Kurtović, Toni Ivković , Maja Prizmić i Marija Blažević

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com