Završni izlet škole -jesen 2017

PDFIspis

img 6062

 

Terenski dnevnik Opće planinarske škole HPD "MOSOR" – Jesen 2017.

 

 

 

 

 Dan Osmi i Deveti:

11./12.2017.–Planina Bitovnja – planinarski dom "dr. Augustin Tvrtković" na Lopati

 

Završni dvodnevni izlet koji nas je cijelo vrijeme nastave držao u velikoj motivaciji konačno je stigao na dnevni red. Kupovina dodatne opreme uoči vikenda rezultirao je potragom po gradskim trgovinama za snježnim gamašama. Sve smo pokupovali što se u gradu moglo naći povoljno, ne moraju biti najkvalitetnije, ionako nam neće trebati.

Tako je i bilo. Ali nam je Rajko javio da ponesemo tenisice kao obuću za planinarski dom umjesto papuča, jer je praktičnije.. e to je bio mali šok za ruksak, ali nekako smo preživjeli i taj organizacijski detalj. U pratnji 4 mosoraška TOP-CLASS vodiča (Raif, Denis, Sanja i Milena) započela je naša finalna nastavna dvodnevna "avan-tour-a".
Put do Kreševa vodio nas je pored Mostara prilikom čega je naša Nila ispričala priču o graditelju mosta Hajrudinu koji je planski uzmakao od straha pred opcijom da će se njegov nemogući arhitektonski i građevinski pothvat zasigurno urušiti kada stigne surovi Sulejman na "otvaranje mosta".

 

most

 

Eto Most je ostao onakav kakav je i zamišljen dugi niz godina kao atrakcija i povijesna znamenitost. Zastanak nam je bio u Jablanici, idealnom mjestu za odmor i jutarnji topli obrok. Uslijedila je masovna invazija na pekaru s pitma ispod saća i burekom, a potom i na obližnji već solidno popunjen kafić za jutarnju kavu ili čaj. Bila je to kava (mogla je biti i bolja pod tim nazivom) s pogledom na legendarni srušeni jablanički most još uvijek čvrsto naslonjen na lijevu obalu Neretve. Tema "mostovi i njihova rušenja" očito je prevladavala ovog jutra, a mi smo krenuli dalje, jer nas je zov Bitovnje već privlačio.

 

img 6062

 

Prekrasne planine s obije strane Neretve, proplanci, strmine, vrhovi, brdska naselja i šume sasvim dovoljno su nas napalile da što prije zgrabimo svoje ruksake na leđa i nestanemo u njihovim stazama.

 

img 6083


U Kreševu su nas dočekali vodiči Ante i Ivan spremni da nas povedu prema zapadnim brdskim stazama u smjeru planinarskog doma na Lopati.Naša "Himalajka" Milena svojim je ritmom presjekla trasu poprijeko, strmije kroz šumu (jel' nekome nejasno kada je stigla u odnosu na nas?), a mi smo trosatnu botaničko-zemljopisnu ekskurziju odradili uz nekoliko oštrijih strmina. Ništa novo za nas, Mosor i Biokovo su daleko suroviji predjeli, ali morko lišće pod nogama u sloju dubokom sve do gležnjeva pod tim tepihom krije oble kratke ulomke grana i pravo je "minsko polje".

 

img 6090

 

img 6173

 

img 6283

 

Uz stazu smo dopunjavali zalihe vode iz šumskih izvora, više zbog želje za tom zdravom vodom nego zbog nedostatka tekućine u našim rezervama.
Motivirani toplim kuhanim ručkom užurbali smo korak i pristigli u planinarski dom na Lopati (1342 m) nekih sat vremena pred zalazak sunca. Ručak koji nas je ponovno vratio u život i smještaj po sobama oduzeo je to vrijeme i planirana vježba izrade bivka, privremenog skloništa u prirodi, počela je u doba već solidnog mraka.

 

 bivak


Raspored u devet grupa po sistemu "biraj svoj tim" pa zatim "e nećeš s kim hoćeš nego ćeš s kim ćeš" razbacao nas je po mrkloj šumi. Potraga za granama po tmini i upotreba opreme iz ruksaka svakome je bilo prvo ovakvo "građevinsko" i pomalo čudno iskustvo. Izrađeno je devet verzija prinudnih skloništa, od najjednostavnijih lepršavih modela tipa "Upotrijebiti najkasnije do treće minute pri vjetru od 0.003 bofora", pa do adaptacija postojeće šumske infrastrukture u kamuflažni habitat koje bi već prolaskom prvog medvjeda bio uzurpiran uz bezglavu jurnjavu pridošlica u mrklu mračinu bosanske šume. Takav bivak medo ne bi propustio okupirati. Uglavnom, kroz devet pokušaja izrade skloništa naučili smo detalje da je za opstanak potrebno održavati prvenstveno toplinu, udobnost i suhoću prostora, a verzije bivka atraktivnog izgleda kojima nedostaje samo disco kugla da privuče sve što trči kroz šumu tipa "od lasice do prasice" ne bi pomogle ugodnom boravku do jutra.
Povratak u dom najbolji je dio te večeri. Shvatili smo da je ova noćna vježba imala vrlo promišljen zadatak: izazvati neopisivu zahvalnost što su nas čekali kreveti s posteljinom i sobe s centralnim grijanjem, toalet, tuševi i topla večera – pita ispod saća, naravno. AFTER je mogao početi, ali ne i završiti.. do kada je trajao to znaju samo oni koji su ostali budni iza 3 sata ujutro. Komplimenti svima u grupi, atmosfera je bila vrhunska. Domaćini Anita i Mladen uz njihove vrijedne mlade snage Teu i Leu vješto su opskrbljivale mosoraše s vinom, pivom, kavom i prirodnim sokovima.

 

dom


Jutro nas je budilo svitanjem, promišljeno kroz prozore bez zavjesa. Slučajno ili namjerno, izvrsna tehnika ustajanja bez potrebnog buđenja. Već u sedam sati uz kave na stolu iščekivao se prvi jutarnji obrok. Jaja i hrenovke brzo su nestajale s poslužavnika, a Anita, Tea i Lea u kuhinji nadoknađivale su potrošnju novim rundama hrane. Sjajna ekipa doma, bez greške. Srdačne poreporuke svima koji namjeravaju posjetiti ovaj divan planinarski objekt s divnom "posadom".

 

pb120137


Polazak uz fotkanje ispred doma praćeno hladnim vjetrom zahtijevao je snalaženje u procjeni potrebne odjeće. U šumi vjetra nema, na prolancima brije, a na vrhovima dere - pa se ti sad snađi. Svlačenje i oblačenje je bilo češće nego pauza za piće. Vijugava altituda trase do vrha Lisin (1.437 m) na planini Inač po jačem vjetru razgibavala nam je korak, "po sto puta gori doli, gori doli, gori doli, ...". Kada smo krenuli nizbrdo prema Kreševu kroz šumske staze posklizavanje zbog stajanja na neprimjetne oble grane pod lišćem opet nas je iznenađivalo. Niz jedan obronak Rajko se sjurio u brzom trku pored kolone kako bi nas u prilaženju pri usponu snimio "anfas", uganuo lijevi gležanj i neprimjetno nastavio dalje kao da se ništa nije dogodilo.

 

img 6527

 

To ga je kasnije koštalo bolova, srećom tek u autobusu. Muški i junački nije pokazivao znakove ozljede dok je hodao i održavao rastegnute ligamente još uvijek zagrijanim.
Odmor nad zapadnim travnatim padinama sela Kojsina bila je prilika za snimanje i dodatno uživanje u gotovo netaknutoj prirodi. Podno te travnate padine dva mlada bika mirno su pasla dok ih nismo sasvim zbunili šarenilom, fotkanjem i neuobičajenim žamorom. Na ulazu u samo selo tri krave, ništa manje zbunjene našom pojavom, pasle su na ovoj donjoj livadi. Da li je ovakva praksa pozitivno stočarsko iskustvo ili seksizam, još nismo utvrdili.

 

img 6556


Pitoreskno selo Kojsina s malim vodenim mlinovima, jako dobro uređenim okućnicama i uočljivo solidnim kućama odisalo je mirnim i spokojnim životnim COUNTRY SIDE ritmom. Franjevačkki samostan Sv. Katarine koji izvorno datira iz 14. stoljeća, jedan od tri najstarija samostana u Bosni i Hercegovini, domnirao je na sjevernom obronku iznad ceste na zapadnom ulazu u Kreševo. Posjet njegovom muzeju sada nije mogao biti uvršten u plan izleta, ali nekom drugom prilikom predstavlja vrijedan detalj koji bi se mogao planirati.
Polazak iz Kreševa u oko 15:30 bilo je krajnje vrijeme za polazak u Split uz planirani zastanak na usputnom ručku oko Jablanice. Kiša je lagano započela nakon sat vožnje, što znači da nas je vrijeme opet neopisivo dobro poslužilo. Ni kap kiše ni pahulja snijega ovoga puta nije ometala sve naše planove i uživanja u kasnoj jesenskoj listopadnoj šumi središnje Bosne. Bilo je jasno da će naše još uvijek svježe otisnute stope u travi i lišću šumskih staza za najdalje 24 sata prekriti nanos novog snijega.Samo jaka želja da se ponovno vratimo na Bitovnju, bila kiša, snijeg ili sunce nedvojbeno je ponesena u svakome od nas.


Hvala vodičima planinarskog društva "Bitovnja"- Anti i Ivanu, posadi doma na Lopati - Mladenu, Aniti, Tei i Lei, hvala našem vozaču iz Delminium Travel-a, našim instruktorima i mentorima Raifu, Denisu, Sanji i Mileni i hvala svakome od 55 polaznika planinarske škole na ovom vikendu. Hvala i HPD-u "Mosor" što nam je unio novu kvalitetu u život.
Tekst: Goran Ergović
Fotografije:Goran Ergović, Raif Parduzi, Damir Golubić

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com