Rafting na Cetini za dicu

PDFIspis

213Nakon neobično toplog vremena pred kraj školske godine, dugo očekivana avantura na vodi za djecu i roditelje  Malih planinarskih škola , osvanula je burna nedjelja.

 

Ceste su se zatvarale zbog vjetra, vadili se iz ormara opet dugi rukavi! A ja sve već ugovorila,dogovorila, iskomunicirala, na mnogo pitanja odgovorila kao npr.  Hoćemo li ići u ronilačkim odijelima? Koliko nam sendviča treba po putu ? imamo li serum protiv ugriza zmija…

 

202

 

Kako se obući u skladu s vremenskom prognozom kad imamo samo kostime i kupaće? Srećom sve nedoumice i pitanja riješio je naš domaćin i HGSS prijatelj Nino Jakšić koji je autoritativnim glasom objasnio sve te stavke i osvijestio kod razdraganih sudionika o načinu ponašanja u raftu kao i o opasnostima koje nosi rijeka. Rasporedili su nas naši skiperi u pet brodova, napravili vježbu sa svojom posadom, objasnili osnovne naredbe i istumačili neke izvanredne situacije . Vrlo profesionalno i znalački. I krenusmo mi nizvodno.

 

212

 

214

 

215

 

Ljepota Cetine je neispričiva! Mnogi su je pjesnici opjevali, a neki od tih slavnih stihova mnogo su puta citirani( čitajte Josipa Pupačića ).Lijepa je to krška rijeka čista i zelena, brza i mirna, blagoslov ovoga kraja! Od izvora do ušća – predivna! Mi ovdje prolazimo mali dio te liposti.

 

216

 

217

 

218

 

220

 

Skiperi su iz siguronosnih razloga zaobišli jedan tjesnac sa brzom vodom i  špiljom ispod vodopada i visokom stijenom sa koje se skače. Sigurnost na prvom mjestu!  Bilo je ipak skakanja sa jedne druge stijene i kupanja, pa opet skakanja….dok naši najmlađi nisu drhturili kao lišće na vjetru…da ih ugriju skiperi su udarili ritam – najbolja taktika protiv pothlađivanja!  I tako sve do pristanišnog mjesta gdje su se naši neustrašivi junaci skakači i kupači presvukli u suhu robu i bili spremni za picu i sok.

 

219

 

Bilo je baš lipo…hvala našim skiperima i hvala Linu i Vinku, za ovu nezaboravnu pustolovinu za dicu.Nakon svih planinarskih izleta na kojima su sudjelovali,ovo je zaista osvježavajući kraj ove sezone. Čeka nas još otok Korčula početkom rujna. Do tada - lijepo dugo i toplo ljeto, od srca vam želi MAJA 

 

Tekst i fotografije: Maja Prizmić

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com