Ostvarenje sna - Mosorski planinarski put

PDFIspis

MPP 25Dugo godina sam sanjala o prolasku cijelog grebena Mosora, pogotovo na početku mog planinarskog puta, tamo negdje prije desetak godina. Mosorski planinarski put vodi preko deset kontrolnih točaka i mogu slobodno reći najljepšeg grebena u našoj domovini. Možda sam malo subjektivna, ali vjerujem da svi koji su samo zakoračili po ovom grebenu misle isto.

 

Iako sam bila na svim vrhovima MPP-a ipak je drugačiji osjećaj kad sve to prođeš u dva dana. U subotu je polazak bio, kao i uvijek, sa Sukoišanske. Nas tridesetak se uputilo autobusom prema Klisu i nakon pola sata vožnje bili smo na početku naše avanture. Imali smo sreće s vremenom, i to velike.

 

MPP 01

 

Za ovo doba godine je bilo prilično hladno, što nam je bila olakotna okolnost. Naime, prolaziti mosorskim grebenom na visokim temperaturama bilo bi još puno teže. Dužina cijelog MPP je 38 kilometara, sa brojnim usponima i spuštanjima.

 

MPP 02

 

MPP 03

 

MPP 04-01

 

Iz Klisa započinje uspon strmim i krševitim terenom do prve kontrolne točke, vrha Debelo brdo (1044 m). Na Debelom brdu smo bili nakon nešto više od 3 sata uspona.

 

MPP 05

 

MPP 04

 

Nakon dva sata smo stigli i do druge kontrolne točke, vrha Kunjevod (1082 m), iznad Lugarnice. Tu su se već počeli pokazivati znakovi umora, tako da se mala grupica planinara odvojila od ostatka i zajedno sa vodičem uputila prema planinarskom domu.

 

MPP 06

 

Ostatak grupe započeo je sa usponom prema trećoj kontrolnoj točki, vrhu Ljubljan (1262 m), te su nastavili po grebenu prema ostalim kontrolnim točkama, Ljubirni (1331 m) i Velikom Kablu (1339 m), najvišem vrhu našeg Mosora.

 

MPP 07

 

MPP 08

 

MPP 09

 

Nešto iza 19:00, i nakon prelaska 5 kontrolnih točaka MPP, grupa se spustila i do šeste kontrolne toče, planinarskog doma „Umberto Girometta“, gdje smo svi zajedno večerali, malo se zabavili i krenuli na počinak jer nas je i sutra čekao naporan dan.

 

MPP 23

 

MPP 22

 

U prepunom domu uspjeli smo zaspati i odmoriti se za nastavak puta. Polazak je bio već u 07:00, nakon bogatog doručka, kako bismo stigli proći drugi dio puta do mraka.

U nedjelju nas je krenulo nešto manje nego dan prije, što zbog obveza, što zbog umora.

 

MPP 21

 

MPP 18

 

Nakon točno dva sata hoda s manjim pauzama, svi smo izašli na sedmu kontrolnu točku, vrh Botajna (1196 m).

 

MPP 10

 

MPP 19

 

Dalje nas je grebenski put vodio prema Sv. Juri (1319 m) i osmoj kontrolnoj točki. Neposredno pred dolazak na vrh doletjelo je i nekoliko pahulja snijega, tako da smo u pravom zimskom ugođaju došli do crkvice na vrhu, i to baš na dan kada se i slavi Sv. Jure.

 

MPP 11

 

Nakon pauze krenuli smo prema planinarskom skloništu Trpošnjik (970 m). Put između Sv. Jure i Trpošnjika je prema mom osobnom mišljenju najteža dionica puta, obzirom da prolazi kroz škrape i vrtače, a kretanje tim putem je pomoću nogu i ruku. Taj dio mi se i najviše i svidio zbog divljine.

 

MPP 12

 

MPP 13

 

Ponovno smo napravili pauzu na skloništu, napunili boce vodom na izvoru iznad skloništa, te nastavili put prema posljednjoj, desetoj kontrolnoj točki, Lišnici (950 m).

 

MPP 17

 

MPP 24

 

Na Lišnicu smo stigli oko 18:00 te smo se nakon kratkog odmora uputili prema Zvečanju. To spuštanje mi je bilo jedno od najnapornijih spuštanja ikad, obzirom da sam već bila prilično umorna, a putu se nije vidio kraj.

 

MPP 15

 

Ipak, nakon nešto više od sat i pol spuštanja dolazimo do crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije koja se nalazi se u Gornjem Selu. Umorne, ali presretne zbog prijeđenog puta, dočekao nas je naš dragi predsjednik Vinci, te nam uručio značke i dnevnike Mosorskog planinarskog puta. Osim Vincija, na dočeku su bile i Sanja i Kate, koje su se pobrinule da nas dočeka okrijepa na kraju puta.

 

MPP 16

 

Što reći nakon svega? Napokon mi se ispunio dugogodišnji san, uživala sam u svakom prijeđenom koraku i iako mi je više puta bilo teško, brzo sam zaboravljala na umor jer bez malo truda se ne bi moglo uživati na ovako prekrasnom mjestu. Svaka dionica je bila zanimljiva i lijepa na svoj način. Osim prirode, uživala sam i u ljudima koji su prošli put. Cijelo vrijeme smo se držali kao grupa i bodrili jedni druge kad nam je bilo teško. Veliko hvala Damiru, koji je besprijekorno vodio cijeli Mosorski planinarski put, te nam davao pauze točno kad su nam bile najpotrebnije. Hvala i Rajku koji je pazio na sve nas, kao i uvijek. Hvala i predsjedniku te Sanji i Kati koji su nas dočekali na kraju puta. Hvala sudionicima MPP, zbilja sam uživala ova dva dana koja smo proveli skupa, na najljepšoj planini na svijetu.

 

Tekst: Aleksandra Kuzmanić

Fotografije: Raif Parduzi i Nikola Kusijanović

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com