Snježne radosti Opora

PDFIspis

0oporIzlet na Opor počinje na željezničkoj stanici. Prohladno jutro, ali bez daška vjetra i sa kristalno čistim nebom nagovještavaju da će dan biti dobar, a izlet još bolji.

 

 

 

 

 

Topli vagon mami u svoju unutrašnjost, a kondukter nije niti svjestan koliko će danas putnika biti na ovoj kratkoj relaciji do Labina Dalmatinskog.

 

1opor

 

Put traje kratko, ali ulaskom prijatelja i poznanika u Kaštelima, a ušao ih je nemali broj, u vlaku postaje tijesno, ali i jako pričljivo,šale se zbijaju na sve strane. I drago mi je da je tako, jer kada takva atmosfera vlada, izlet ne može biti loš.

 

2opor

 

Svi smo izašli na stanici i nakon kratkog predstavljanja našeg glavnom vodiča krenuli smo lagano put Malačke preko Opora. Na stazi ima snijega, i vlada ona zimska idila, koju samo mi, našom pričom i  smijehom razbijamo.

 

3opor

 

35opor

 

Do prve stanke dolazi nakon sat vremena kada se svi lagano krijepimo, dok domaćim ide po dvije boce šampanjca zakopane prošle godine. Vraća se samo sa jednom, jer je druga ( nažalost) pukla. Nastavljamo dalje, prateći stazu, a kako se približavamo vrhu, tako i količina snijega opada. A na samom vrhu, svi smo bili svjedoci "krštenju" najmlađeg planinara na pohodu. A do "krštenja" nije moglo doći dok se ne pronađe kum, koji se izgubio u masi ljudi :)

 

4opor

 

Silazak do Malačke je ipak bio malo zahtjevniji jer je trebalo prijeći nizbrdicu koja se pod brojnim gojzericama zaledila, pa je bilo podosta sklisko.

 

5opor

 

6opor

 

No, bez žurbe, svi smo sretni i veseli dočekali Malačku, i njezin dom, domara i na ovaj dan prisutnu ekipu iz HPD Malačke,koji su slavili svoj dan. Fažol je bio odličan, uslijedila je podijela zahvalnica,a zatim smo se počeli polako opraštati, jer zalazak Sunca je najavio zahlađenje, a na Malačkoj uvijek puše, ovaj put, to je bila neprijatana bura koja je ledila. Kratkim dogovorom odlučeno je da se spustimo u Kaštel Stari, gdje smo sačekali bus, i tako završili ovaj predivan izlet.

 

 

Zahvaljujem svim kolegama vodičima, pripadnicima HGSS-a i organizatoru HPD-Malačaka na gostoprimstvu, toplom fažolu i predivnoj atmosferi. A zadnje, ali svakako ne i najmanje bitno, zahvaljujem svim sudionicima izleta, jer bez njih ničega od gore navedenoga ne bi ni bilo. Vidimo se opet!

 

Tekst: Predrag Kurtović

Fotografije : Denis Vranješ