Poziv na pošumljavanje Mosora

PDFIspis

Šumski05Petu godinu zaredom školska sekcija HPD Mosor "Prirodoslovci" u nedjelju 11. prosinca 2016. organizira Šumski dan koji se ove godine simbolično poklopa s obilježavanjem Međunarodnog dana planina. 

 
 
Šumski dan je manifestacija stara koliko i naše Društvo, a danas je posvećena pošumljavanju Mosora i očuvanju postojeće šume crnog bora koju su sadile generacije Mosoraša na prostoru uokolo planinarskog doma "Umberto Girometta".
 
Šumski 05
 
Naime, već je na prvom sastanku po osnivanju Društva 04. prosinca 1925. tadašnji predsjednik "Mosora" istaknuo "da zadaća Mosora neće biti to da samo pošumljuje naše goleti nego da i širi propagandu u narodu o važnosti i koristi pošumljavanja i da živo utječe na nadležne faktore da oni to svim sredstvima rade i podupiru." Pošumljavalo se u suradnji sa splitskom šumarijom na prostoru Ljuvača, uokolo pl. doma, na prostoru oko špilje Vranjače u Kotlenicama, na Užinskoj kosi poviše Žrnovnice, ali i na Vidovoj gori na Braču itd.
 
img 3466
 
Nositelji današnjih Šumskih dana su članovi naše sekcije "Prirodoslovci" koja djeluju pri splitskoj Prirodoslovno-tehničkoj školi, ali su dobrodošli svi članovi HPD Mosor i ostali zaljubljenici u prirodu. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite ove nedjelje na Mosoru. Okupljanje je u 10:30h pred pl. domom, a ponesite sa sobom rukavice i ako ste u mogućnosti koji komad alata (mašklin, škare...)
 
img 3484
 
Vratimo dug planini za svu radost i lipotu koju nam pruža!
 
Tekst i fotografije: Denis Vranješ