Ove srijede otvorenje izložbe planinarskih fotografija

PDFIspis

1 Snowstorm in the  Vranica 1-1.Oku lijepo malaTradicionalna izložba planinarskih fotografija HPD Mosor, organizirana u suradnji  s Fotoklubom Split, otvorit će se u srijedu u 20:00 sati u prostorijama Fotokluba u Marmontovoj 5. Fotografije će biti izložene u tom prostoru u vremenu od 9.11. do 22. 11. 2016. 

Ova izložba planinarskih fotografija već dugi niz godina okuplja fotografe iz planinarskog djelokruga i na amaterski način predočava javnosti ljepote prirode i aktivnost zaljubljenika u planinu. Tako se iz godine u godinu prikazuju fotografije planinskih pejzaža, planinarenja, planinarskih događaja, alpinizma, speleologije, sportskog i klasičnog penjanja na stijene, visokogorstva, planinskog trčanja, turnog skijanja, planinske flore i faune te makro i apstraktne planinske fotografije. 
 
Ovogodišnja izložba svrstava fotografije u četiri kategorije. Prva kategorija nosi naziv ''Blenda 22'' prema stihovima stare planinarske pjesme i obuhvaća fotografije vezane za aktivnosti u kojima je opasnost najizraženija – alpinizam, sportsko i klasično penjanje, visokogorstvo, penjanje u ledu... Druga kategorija je ''Oku lijepo'' i okuplja fotografije koje hvataju djeliće prirodnih ljepota što mame uzdahe. Tu se nalaze pejzaži, makro i apstraktna fotografija, planinska flora i fauna. Treća kategorija je ''Planina i mi'' koja pokazuje čovjeka/planinara u odnosu s planinom. Zadnja, četvrta, kategorija je speleologija. Prikazuje fotografije snimljene pod zemljom - u planinskim prostorima skrivenim od sunčeva sjaja. 
 
Krijesnice Dinko Stopić-1.izlozba i speleologija mala
 
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 795 fotografija od 82 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Žiri pod vodstvom istaknutog splitskog fotografa Nenada Šaljića odabrao je 51 fotografiju koja će biti izložena. Nagrađene su fotografije po kategorijama: ''Krijesnice'' autora Dinka Stopića – koja je ujedno najbolja fotografija izložbe i kategorije Speleologija, ''6B pod punim mjesecom'' Zlatana Kurte za kategoriju Blenda 22, ''Snowstorm in the Vranica'' Mirsada Mujanovića za kategoriju Oku lijepo, i fotografija ''Dolazim'' Ivana Vidosavljevića za kategoriju Planina i mi. Pohvalu za fotografiju dobili su: Zoran Stanko za fotografiju ''Komna'' i Đurđica Milosavljević za fotografiju ''Lampion''
 
Tekst: Marin Glušević