Izlet na Vlašić (BiH), 5.-6.5.2018.

PDFIspis

Vlašić 04Pozivamo vas da nam se za vikend od 5. do 6. svibnja 2018. g. pridružite na izletu na planinu Vlašić u srednjoj Bosni i grad bogate povijesti Travnik, u podnožju planine.

 

 

 PODACI O TURI:
• Planina: Vlašić
• Kategorija: srednja planinarska tura
• Ukupno sati hoda: uspon 5-6 sati 
• Min. nadmorska visina: 1509 m
• Max. nadmorska visina: 1933 m
• Visinska razlika: 424 metara

PRAVAC KRETANJA 
Predviđena planinarska ruta: Planinarski dom Paklarske stijene na Galici (1509 m n/v) – Devečani (1760 m n/v) – Paljenik (1933 m n/v) – Pavo (1807 m n/v) – Raskrsnica (Mrazišće) – PD Paklarske stijene na Galici.

 

Vlašić 01

Dinamički plan izleta:

Subota, 5. svibnja 2018.
05:00 h Okupljanje i polazak sa Sukoišanske
10:00 h Dolazak na Galicu
10:00 – 11:00 h Smještaj i priprema za turu

Vlašić je planina u srednjoj Bosni. Njegov je najveći vrh Paljenik (1.933 m). Vlašićka visoravan je visoka 1.300 m, a poznata je po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma, kojeg posjećuju i strani gosti, zahvaljujući otvaranju skijaških staza i novih hotela. Na planini Vlašiću izvire rijeka Ugar.


11:00 – 14:00 h Start ture sa PD Paklarske stijene na Galici – Devečani – Paljenik 

Najviši vrh planine Vlašić dostiže visinu od 1.933 m metra nadmorske visine. Na najvišem vrhu Vlašića, Paljeniku, kojega često nazivaju i Opaljenik, nalazi se televizijski toranj, podignut još prije rata u Bosni i Hercegovini. Toranj je visok 96 metara, čime njegov vrh dosiže visinu od 2029 metara. Vrh Vlašića upravo je uočljiv zbog tornja, a vidljiv je od Biokova na jugu do Slavonije na sjeveru. 

14:00 – 17:00 h Paljenik – Pavo – Mrazišće – PD Paklarske stijene na Galici

Tokom cijelog kretanja po Vlašiću pješačit će se kamenitim i dijelom travnatim terenom a u malom dijelu obraslim niskim rastinjem. Ovaj uspon na vrh Paljenik ima poseban, grandiozan i veličanstven pogled tokom cijelog planinarenja u krugu od 360 stupnjeva. Nakon uspona na Paljenik slijedi spuštanje a zatim ponovni uspon an vrh Pavo. 

U završnom dijelu planinarske ture, pri silasku prema dolini staza je strmija uz prelazak preko travnatog dijela a zadnji dio se nastavlja putnom makadamskom prometnicom. Prilikom silaska cijelo vrijeme sa staze se pružaju vrlo impresivni vidici. 

Ukupno trajanje ture cca 5 – 6 h, u zavisnosti od vremenskih uvjeta i jačine grupe a tura po kondicijskim i tehničkim parametrima spada u lakše do srednje ture. 

Sudionici ture su dužni da ponesu potrebnu opremu za planinarenje u ljetnjim uvjetima, te zamjensku i dodatnu presvlaku jer je vrijeme jako promjenjivo

Hrana iz vlastitog ruksaka za cjelodnevni boravak, 1 litra vode i 1 litra toplog napitka... 

 

Vlašić 02

Nedjelja, 6. svibnja 2018.

07:00h buđenje i doručak
08:30h polazak prema turističkom naselju EKO-FIS Vlašić
Turističko naselje EKO – FIS Vlašić je udaljeno od Babanovca 1 km sa sljedećim sadržajem: Eko kuće, restorani, kafići, pizzerie, 3 jezerca, adrenalin park uključujući ZIP line kao i manji ZOO vrt te drugi sadržaji.
11:00h dolazak u Travnik

Grad, koji ima dušu, grad kojem se redovno vraćaju i grad koji je bio i još uvijek jeste inspiracija mnogim putopiscima, smješten u središtu Bosne i Hrecegovine, predstavlja glavni administrativno-politički centar Srednjobosanskog kantona. 150 godina bio je glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata, a na sve to su ponosni Travničani, te svoj „muzej nad otvorenim nebom“, koji baštini riznicu različitih kulturno-historijskih događaja i znamenitih ličnosti, vjekovima njeguju i čuvaju od zaborava.
Na samom ulazu, dolazeći u grad sa istoka dočekat će vas prizor vrijedan hiljadu riječi, slika o kojoj maštaju fotografi i slikari, ali i neiscrpna inspiracija piscima - Stari grad, tvrđava zaboravljenog imena Garbun, koja je izgrađena u prvoj polovini 15 stoljeća. Prekrivena velom misterije, tvrđava već vijekovima odolijeva vremenu i ljudima, stoji čvrsto i skriva nedoumicu o bosanskom kralju koji ju je podigao nad Hendekom, neobičnim potokom što zimi teče, a ljeti presušuje. Nakon šetnje po Starom gradu, odmor je najbolje potražiti na mjestu, gdje hirovito izvire hladna i bučna Plava voda ili Šumeće. Baš na tom mjestu, smještena je „Lutvina kafana“, koja je dana 18. juna, 1887.godine ugostila austrijskog princa Rudolfa Habsburškog, koji je očaran ljepotom ambijenta poklonio zlatnik za obnovu kafane, te su je od tada prozvali i „Rudolfova kafana“. Ovaj atraktivni dio grada, predstavlja nezaobilazno mjesto svim posjetiteljima, a najslikovitije ga je opisao naš nobelovac Ivo Andrić u djelu „Travnička hronika“. U čast ovog književnog velikana, koji je rođen 09.10.1892. godine baš u ovom gradu, već dugi niz godina u Travniku djeluje Memorijalni muzej „Rodna kuća Ive Andrića“, kojom se podsjeća na vrijednost njegove literarne ostavštine. Ova najposjećenija „kuća“ u gradu svakodnevno dočekuje brojne turiste, domaće i strane, te čuva od zaborava vrijedne dokumente i predmete. Šetnja travničkim ulicama, koje na svakom koraku pričaju kroz vrbe, endemsko cvijeće, spomenike i turbeta i zlatni odsjaj u Lašvi, dok travnički kratkokljuni golub ugodno grguće, a gradom se širi mirs najboljih ćevapa i nadaleko poznatog travničkog sira, uz najhladnije i najčistije kapi plave vode za okrepljenje, predstavlja odmor za dušu i tijelo i buđenje svih mogućih čula.

 

Vlašić 03


Na ovom pitomom i plodnom travničkom tlu susreli su se različiti kulturni i civilizacijski tokovi, koji su za sobom ostavili tragove bogate kulturno-historisjkom baštinom, te tako Travnik svrstali u važan turistički centar. Travnik je grad sa najviše turbeta u BiH, grad sa Šarenom džamijom i munarom usmjerenom ka istoku, grad sa ljekovitim „Gospinim vrilom“, Isusovačkom gimnazijom, Franjevačkim samostanom, Elči-Ibrahim pašinom medresom, Vezirskim konakom, Zavičajnim muzejom, ali i mnogim drugim jedinstvenim obilježjima. Ovaj grad je također poseban i u svijetu jer je jedini grad sa dvije 20-metarske sahat kule, koje su travnički veziri podigli u 18 stoljeću, a jedini u BiH ima sunčani sat te vrste, izgrađen 1886. godine. Iz burne prošlosti bogate kulturno-historijskim zbivanjima proizašle su i različite znamenite ličnosti, po kojima je Travnik postao prepoznatljiv. Od vremena poznatih velikana i vojskovođa, konzula i vezira do danas, Travnik je iznjedrio ili udomio mnogobrojne priznate naučnike, umjetnike i slučajne ili namjerne putnike. O svom gradu i danas širom svijeta govore, pišu i pjevaju Josip Pejaković, Besim Spahić, Seid Memić-Vajta, ali i mnogi drugi Travničani. Razloga za planiranje putovanja ili sasvim slučajnu posjetu gradu Travniku ima i više, nego što je spomenuto, stoga travnička kapija je širom otvorena za sve one koji se žele vratiti, ali i one koji žele tek kročiti njegovim ulicama i stvoriti vlastita sjećanja.
Dobrodošli u grad vezira, grad nobelovca, grad u kojem se uvijek širi miris najboljih ćevapa i grad u kojem ne postoji sofra bez dobrog vlašićkog sira, grad u kojem lete nadaleko poznati kratkokljuni golubovi, Ćirin grad, grad u kojem raste endemsko cvijeće, grad koji čuva sjećanja na spomenike i turbeta...

15:00h polazak prema Splitu
21:00h dolazak u Split

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18.00 do 22.00 h, odnosno petkom od 08.00 do 12.00 h.
Prehrana: dogovorena večera i doručak u planinarskom domu (uključeno u cijenu izleta). U pl. domu se može kupiti piće (kava, čaj, sokovi, pivo)
Prijevoz: autobus
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, štapovi za hodanje, baterijska lampa, planin. iskaznica, mobitel

OBAVEZNO PONIJETI VAŽEĆU OSOBNU ISKAZNICU ILI PUTOVNICU ZBOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE

Informacije: U prostorijama Društva i na telefon 021/394-365,
Težina ture: tura je srednje a zbog dužine i naporna te zahtjeva dobru kondiciju. Staza je dužine cca 10-12 km. (K2 – T1)
Glavni vodič: Husein Šabić
Pomoćni vodič: Denis Vranješ 091/957-23-79

Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.
Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - viaferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com