Izletnička sekcija - Novosti

Počela nova planinarska škola

06 Listopad 2011

Skola2011mala

Ovog je utorka s radom započela nova opća planinarska škola u organizaciji našeg Društva. Voditeljicu ovogodišnje škole Meri Prar predstavio je predsjednik Goran Gabrić, te svim polaznicima zaželio da usvoje što više znanja koje će im u budućnosti pomoći da im planinarenje bude što ugodnije.

Nastavi čitati

 

Dan mosoraša 2011.

06 Listopad 2011

Dan_Mosorasa_2011mala U nedjelju 02. listopada 2011. upriličen je na Mosoru četvrti po redu Dan mosoraša, koji se održava svake prve nedjelje u listopadu u organizaciji HPD "Mosor" iz Splita.

Nastavi čitati

Najava 4. Dana mosoraša

29 Rujan 2011

Dana 02. listopada o.g. nedjelja, održat će se 4. Dan Mosoraša kojim okupljamo sve Mosoraše, naše prijatelje iz drugih planinarskih društava i sve ljubitelje prirode na otvorenju nove planinarske sezone. Za taj dan je već po tradiciji u planu organizirani uspon na najviši vrh našeg Mosora - Veliki Kabal (1339 m), gdje će se oko podne održati i misa za sve naše preminule kolege i prijatelje planinare. Polazak od doma je u 10:00h, a za one koji dolaze u nedjelju, osigurali smo besplatan autobus koji polazi sa Sukoišanske u 07:30h, ali obavezno uz prethodnu najavu Ivani u tajništvu "Mosora". Po povratku s vrha svim sudionicima će pred domom biti poslužen planinarski grah.

Nastavi čitati

 

Opća planinarska škola, jesen 2011.

29 Rujan 2011

HPD "Mosor" je jedno od najaktivnijih i najbrojnijih planinarskih društava u Hrvatskoj i trenutačno broji oko 800 članova, što najbolje govori o kvalitetnom radu u Društvu.

Mosoraška Opća planinarska škola je osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stiču ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planin...i, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se s prirodom.

Također, završena Opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke).

Nastavi čitati

Njegovo Visočanstvo Prenj

29 Rujan 2011

Prenj_2011mala Sve planine samim svojim postojanjem bude u čovjeku osjećaj poštovanja. Planina je ono što je iznad nas, što je silno, moćno, često nedostižno, svoje. Ima planina koje ovaj osjećaj podcrtavaju, pojačavaju, utiru duboko u sjećanje.... Takav je Prenj, izdaleka privlačan svojom ljepotom, nezaboravan i poseban po svojim najvišim vrhovima Zelenoj glavi (2155 mnv) i Otišu (2097 mnv) koji poput kakvih golemih vratnica u nestvaran, prekrasan svijet, mame i dozivaju snažno, a nečujnim glasom.

Nastavi čitati