Mosoraš(i) na Maratonu lađa

PDFIspis

LadjemalaTog vrućeg dana u kolovozu, na poziv Jadrana Kapovića iz HPD Gledavac iz Metkovića (član je i našeg društva), Gordan, Zoro i ja smo se uputili u dolinu Neretve kako bismo prisustvovali Maratonu lađa. Krenuli smo rano ujutro iz Splita, da bismo na vrijeme došli na početak utrke, koja je bila predviđena za 17.15.

Prvu kavu smo popili u Vrgorcu, gdje nam je Zoro otkrio iznenađenje koje nam je spremio za taj dan. Naime, naš Mosoraš i pripadnik HGSS, i po prvi puta veslač posade Sveti Jure- Desne, Frane Bebić, nas je pozvao da mu se pridružimo u njegovom rodnom mjestu Desni, te s njim provedemo vrijeme prije početka utrke. Tamo smo upoznali i ostatak posade lađe, za koje smo navijali tokom cijele utrke. Ljubazni domaćini su nas proveli kroz selo i pokazali kako se nekad živjelo. Nakon obilaska, okrijepili smo se jelom i pićem kod našeg Frane. Još se jednom pokazalo kako su Mosoraši gostoljubivi. Frane, hvala ti.

 

Ladje1

 

Kako se bližio početak utrke, morali smo poći prema Metkoviću. Tamo se nalazimo s Mariom Ivankovićem,iz  planinarskog društva Gledavac iz Metkovića, koji nas je ljubazno dočekao. Nakon što smo popričali s njim uz hladno pivo i nakon dogovora oko nekih budućih izleta, došlo je vrijeme da se uputimo prema brodovima koji su pratili lađare na dijelu puta po Neretvi. Slijedio je start utrke, najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak utrke.

 

Ladje2

 

Tada veslači, uz tutnjavu bubnjeva kreću prema cilju u Pločama. Slijedi ruta Neretvom nizvodno, kroz Kulu Norinsku, Krvavac i Opuzen. Dalje se vozi kroz Komin, i potom se s Neretve ulazi u Crnu Rijeku (oko 1 km prije ušća Neretve) te dalje kroz mjesta Rogotin, Čeveljušu, Stablinu i na kraju ulaz u luku Ploče. Ulazak u Komin je bio spektakularan.

 

 Ladje3

 

Ukupna duljina staze koju lađari moraju preveslati je 22.50 km. Posadu čini 10 veslača, bubnjar i paričar (timunjer). U Opuzenu posade mogu izvršiti izmjenu 6 novih veslača, tako da jedna posada moze sačinjavati ukupno 18 natjecatelja. Sve lađe su iste, tako da u ovoj utrci odlučuje samo izdržljivost veslača. Naši veslači su se cijelim putem držali dobro. 

 

Ladje4 

 

Putem su lađare  pratili brodovi, auti s obje strane Neretve, vlak i tisuće ljudi na obalama rijeke.  Ugođaj je veličanstven. Zabave na pratećim brodovima nije nedostajalo.


Ladje5

 

Nakon nešto više od dva sata pobjednička ekipa Gusari iz Komina, doveslala je do cilja u Pločama. To im je treća pobjeda za redom. Naša ekipa stigla je 15-tak minuta kasnije i zauzela 25 mjesto. Uslijedilo je proglašenje pobjednika i zabava do dugo u noć.

 

Ladje6

 

Ladje7

 

Nas je čekao povratak u Metković, gdje smo ostavili auto. Taj smo put prešli vlakom, tako da smo u manje od 24 sata promijenili tri prijevozna sredstva. U Split smo došli u kasnim večernjim satima, sretni i zadovoljni viđenim.

Ovaj događaj ćemo pamtiti još dugo vremena. Zahvaljujemo se našim prijateljima iz HPD Gledavac, koji su omogućili da i mi budemo dio tog spektakla. I veselimo se budućim zajedničkim izletima.

 

Tekst: Sandra Kuzmanić

Fotografije: Zoran Vrandečić- Zoro

 

 

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
utorak:   17:00 - 21:00
srijeda:  13:00 - 21:00