Bili smo u Punaru

PDFIspis

Punar23Punar u Luci drži visoku poziciju općeg mišljenja o najljepšim jamama u Hrvatskoj. Ulaz u ovaj ponor nalazi se u bajkovitom krajoliku Pustog polja nedaleko od Gračaca. 

 

 

Bezbroj usjeka , vododerina i izvora stvaraju potoke što odvode vodu s Lisca i Bukovog vrha prema dnu krške zavale. Tamo, usred livade, između nekoliko stijena, voda nestaje pod zemljom. Od tu počinje svijet koji i najiskusnije speleologe ostavlja bez daha.

 

Punar je istraživan 1986. i '87., zatim malo i u 90-tima, nekoliko puta je posjećen u novom tisućljeću. Dubina mu je 350 m, duljina gotovo 1700m. Želim otići u njega otkako se bavim speleologijom. Ali nikako da se sve karte poslože. Do ovog ljeta. Zagrepčani, s ciljem ronjenja u najdubljem sifonu, opremaju jamu. Iskorištavamo situaciju i usered tjedna odlazimo u jednodnevni posjet. Terenskim vozilom prelazmo beskrajne livade Pustog polja. Samotnijeg mjesta u našoj zemlji nema. Polje je na 1000 metara visine, skriveno planinama od svakog pogleda. Dolazimo vozilom do samog ulaza. Dugi doručak, brzo spremanje i ulazimo. Nažalost, posjet nam je prekratko trajao. Vidjeli smo dio jame. S obzirom da nismo ništa korisno napravili u speleološkom pogledu, nemam osobitu priču za stranicu pa nastavljam s fotkama koje smo tamo snimili umjesto teksta...

 

Punar01

 

Punar02

 

Punar03

 

Punar04

 

Punar05

 

Punar06

 

Punar07

 

Punar08

 

Punar09

 

Punar10

 

Punar11

 

Punar12

 

Punar13

 

Punar14

 

Punar15

 

Punar16

 

Punar17

 

Punar18

 

Punar19

 

Punar20

 

Punar21

 

Punar22

 

Tekst i fotografije: Marin Glušević