Dan mosoraša 2011.

PDFIspis

Dan_Mosorasa_2011mala U nedjelju 02. listopada 2011. upriličen je na Mosoru četvrti po redu Dan mosoraša, koji se održava svake prve nedjelje u listopadu u organizaciji HPD "Mosor" iz Splita.

 

 

Na livadi pod planinarskim domom je već u subotu predvečer niknuo pravi mali šatorski grad, a velik dio sudionika se odlučio noć provesti pod čvrstim krovom u našem planinarskom domu „Umberto Girometta“, najvećem i najstarijem planinarskom objektu u Dalmaciji, koji upravo ovih dana slavi 80-tu godišnjicu svog otvorenja.

 

 

SAM_0453

 

 

Proslava je tako započela već u subotu u večernjim satima, kad se gotovo stotinu planinara do dugo u noć družilo uz gradele i pjesmu, a nastavila se u nedjelju dolaskom više od 200 planinara iz brojnih planinarskih društava u Dalmaciji. Ovogodišnji Dan mosoraša je sudjelovanjem članova PD „Bitovnja“ iz Kreševa i PD „Borašnica“ iz Konjica dobio i međunarodni karakter.

 

 

SAM_0456

 

 

Iako su u nedjelju vladale velike vrućine, neuobičajene za ovo doba godine, dio je sudionika, predvođenih planinarskim vodičima, nastavio uspon prema Velikom Kablu (1339 m), najvišem vrhu Mosora, gdje je pod velikim drvenim križom don Dražen Balić služio Sv. misu za sve planinare.

 

 

Dan_Mosorasa_2011

 

 

Prekrasno vrijeme je nagradilo sve sudionike, a pogled s vrha Mosora na Split, srednjodalmatinske otoke, te na sve dalmatinske i hercegovačke planine je bez sumnje dodatni poticaj da nam se sudionici ovogodišnjeg uspona vrate i dogodine.

 

 

SAM_0467

 

 

Za to su vrijeme ostali sudionici na klupama pred pl. domom i livadi pod njim uživali u sunčanom jesenskom danu, te u kraćim izletima uokolo pl. doma.

 

 

SAM_0473

 

 

Sve se odigravalo pod budnom paskom najviših instanci HGSS-a, jer je već u subotu s obitelji pristigao naš stari mosoraš, pročelnik HGSS-a, Vinko Prizmić. A u nedjelju nam se pridružio neizostavni sudionik svih dosadašnjih Dana mosoraša, također naš stari član, Stipe Božić, pročelnik splitske stanice HGSS-a. Jedina ozljeda, inače i prva dosad, sanirana je brzom intervencijom nazočnih pripadnika HGSS-a.

 

Na zadovoljstvo svih sudionika, za ručak je posluženo 300-tinjak besplatnih porcija planinarskog graha, a druženje je nastavljeno do ranih večernjih sati.

 

 

SAM_0464

 

 

 

Dan mosoraša iz godine u godinu okuplja sve veći broj planinara, pa pozivamo i vas da nam se pridružite sljedeće godine na zasigurno još brojnijem i bolje organiziranom Danu mosoraša.

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Goran Gabrić