Izlet na Biokovo, 30.06.2013.

PDFIspis

Manastirina02Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 30.06.2013. pridružite na izletu od Gomile do Manastirina na sjevernim obroncima Biokova.

 

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 

07:00 Polazak sa autobusne stanice u Sukoišanskoj

 

Iz Splita krećemo prema Dugopolju, zatim autoputom do Zagvozda. Od izlaza sa autoputa još 20 km lokalnom cestom do sela Rašćane, zaselak Gomila.

Rašćane je selo od oko 200 stanovnika u zabiokovskoj udolini, raštrkano u nekoliko zaselaka uz državnu cestu Šestanovac – Vrgorac (D62) između Župe na sjeverozapadu i Kozice na jugoistoku. Jugozapadna strana Rašćana nalazi se na području Parka prirode Biokovo, čija je granica državna cesta.

 

08:30 Početak uspona iz Gomile prema skloništu Stružine

 

Zaseok Gomila nalazi se 200 metara južno glavne ceste, na nadmorskoj visini 350 m. Markirana staza u početku blagim, a kasnije sve strmijim usponom vodi kroz gustu makiju i krš. Na visini iznad 600 metara (područje Počivala) makija prelazi u sve gušću crnogoričnu šumu. Staza dalje vodi preko napuštenog biokovskog zaseoka Zakučje (850 m) između uzvisina Golog briga i Široke glave, do ostataka drugog biokovskog zaseoka – Stružine.

 

Manastirina01

  

12:00 Dolazak na Stružine

 

U Stružinama se nalazi planinarsko sklonište (n.v. 1130 m), dobro mjesto za odmor i ručak.

Dvadesetak minuta hoda od skloništa nalazi se špilja Manastirina (n.v. 1200 m). Špilja se koristila kao sklonište za stoku u ljetnim mjesecima kada je ovo bilo područje ispaše, moguće je ući i razgledati je (ponesite čeone lampe!). Zapadno od Manastirine nalazi se otvor veće jame koju je moguće istražiti samo uz pomoć speleološke opreme.

 

13:30 Silazak sa Stružina prema Velikom Godinju

 

Nakon ručka vraćamo se markiranom stazom koja od Stružina vodi prema drugom rašćanskkom zaseoku, Velikom Godinju. Ova staza je nešto kraća od one kojom smo došli, ali zato strmija i nešto teža za hodanje.

 

16:00 Dolazak u Veliki Godinj. Razgledavanje etno-eko sela i zavičajnog muzeja.

 

Po svojoj tradicionalnoj arhitekturi i urbanizmu, Veliki Godinj se izdvaja od ostalih rašćanskih zaseoka. Spominje se još od 1412 godine, kao kolijevka plemena Pavlinovića. Nije naseljen ali se posljednjih godina kao etno-eko selo značajno obnavlja poštujući zatečenu arhitekturu i prirodne materijale. U Velikom Godinju se svakog ljeta održava klesarska škola u kojoj se okupljaju majstori obrade kamena iz čitave Dalmacije i Hercegovine. Njihove radove, kao i predmete i fotografije koje svjedoče o prošlosti sela možete pogledati u zavičajnom muzeju, a čitavo je mjesto zapravo svojevrstan muzej.

 

18:00 Povratak autobusom u Split

 

Nakon razgledavanja i odmora u Godinju, vraćamo se autobusom u Split.

 

Napomene:

1. Ovaj atraktivni izlet zahtijeva 6-7 sati hoda po kršu i strmim stazama, ukupni uspon je cca. 900 metara. Izlet se ne preporuča kondicijski slabije pripremljenim planinarima. Na putu nema vode, na čatrnje u napuštenim biokovskim zaseocima se u ljetnim mjesecima ne možemo osloniti. Zato obavezno ponesite, s obzirom na moguću ljetnju vrućinu, barem 3-4 litre vode.

2. Vodiča Ivicu Sorića, koji je izlet predložio i osmislio i predviđen je kao vodič u godišnjem planu izleta, iz zdravstvenih razloga zamijenit će Gordan Đirlić i Mladen Palinić.

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 19 - 21 sati.

Oprema: Dobre cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, mobitel.

Fizička zahtjevnost: srednje teško

Tehnička zahtjevnost: nezahtjevno

Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365.

Vođa izleta – Gordan Đirlić 098/211-540

 

Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.