Petrova jama

PDFIspis

PetrovamalaOvog vikenda ništa nas nije pokolebalo u želji za istraživanjem još uvijek jamama nepresušnog Mosora.

 

 

 

 

 

Usprkos lošem vremenu nastavili smo prema planu i krenuli put Dugopolja gdje nas je čekao Antonio. Naš pravac bio je prema dugopoljskim stajama u čijoj blizini se nalazi jama za koju je Antonio saznao od lovaca.

 

Petrova1


Počeo je padati snijeg, popraćen vjetrom i kišom. Staza je bila skliska i blatnjava, ali ni to nas nije natjeralo da odustanemo od potrage za jamom. Kada smo nakon pola sata došli do jame, ostali smo zatečeni netaknutom prirodom ovog slabo posjećenog područja Mosora. Bacajući kamen, da bi procijenili dubinu, još smo jednom ostali iznenađeni jer je zvuk obećavao duboku jamu. Preostalo je samo čim prije se opremiti i krenuti dolje.
Na rubu kraške zaravni otvara se ulaz tipičnog pukotinskog karaktera, niz koju slijedi vertikala od 15 m, koja završava na lažnoj polici uglavljenih glondži. Ispod se nastavlja 70 metarska vertikala koja se postepeno širi u dvoranu punu iznenađenja. Voda, koja neprekidno kapa niz vertikalu, na dnu tvori jezerce okruženo koraloidima, sigama i nažalost prečesto prisutnim eksplozivnim napravama.

Petrova2
Petrova3
Petrova4
Petrova jama je tipičan primjerak jame na Mosoru koju karakterizira izrazito vertikalan prostor. Nakon što ju je Antonio uz Vidinu pomoć izmjerio i nacrtao, jamu sam na kraju raspremila, ja. Pospremili smo opremu i sve što je poslije toga preostalo, bilo je "lipo izist" i krenuti natrag prema Dugopolju.

Petrova5
Petrova6

U Dugopolju smo, kao i iza svake akcije, dobro raspoloženi popili piće, svjesni da je još jedan najavljeni vremenski nepovoljan dan ipak proveden u prirodi. Petrova jama nam je dokaz da ovo područje ima dobar potencijal te da skriva jos mnogo zanimljivh jama.

Tekst: Ivana Ćurkov
Fotografije: Daniel Krstulović - Opara