Međunarodni dan planina 2012.

PDFIspis

medjunarodni dan planinaMeđunarodni se dan planina održava 11. prosinca svake godine, a ustanovljen je 2003. od strane Generalne skupštine UN-a kao vid potpore održavanju raznih manifestacija povodom tog dana kako bi se pobudila svijest o neprocjenjivim vrijednostima planina , te da se šira javnost upozna s planinskim područjima i važnosti njihovog održivog razvoja, njihovim vrijednostima i problemima.

Bilo da živimo na razini mora ili u najvišim planinskim područjima, vezani smo uz planine i pod njihovim smo utjecajem i više nego što možemo zamisliti.  Planine pokrivaju 27% zemljine površine, čovječanstvo najizdašnije opskrbljuju slatkom vodom (cca. 70%), 20% električne energije u svijetu se dobiva iz hidro-elektrana, planine su iznimno  bogate biljnim i životinjskim svijetom, te su dom za čak 12% svjetske populacije.

Ipak, svakodnevno se okoliš neumitno ugrožava, kao posljedica klimatskih promjena, rudnog iskorištavanja i ratnih sukoba, siromaštvo i glad ugrožavaju način života koji nam planine omogućavaju.

 

dan planina 2012 

 

Svake je godine Međunarodni dan planina posvećen nekoj od tema neraskidivo vezanom uz održivi razvoj planinskih područja. Povodom desete godišnjice Međunarodne godine planina 2002. ovogodišnja je tema posvećena slavljenju života u planinama (“Celebrating mountain life”).

 

Tekst: Denis Vranješ