Čvorologija - 1. dio

PDFIspis

figure8tieDo početka nove opće planinarske škole u organizaciji HPD "Mosor" je preostalo još nešto manje od dva mjeseca, a kako je čvorologija jedna od najvrijednijih planinarskih vještina koju stječete tijekom školovanja i koju je potrebno redovito vježbati i usavršavati, iskoristit ćemo ovo vrijeme do 02. listopada da se prisjetimo nekih od najvažnijih čvorova u planinarstvu.

 

 

Prvi čvor kojeg obrađujemo već sljedećeg utorka je najklasičniji planinarski čvor - osmica (vodički), a danas ćemo za početak reći nekoliko općenitih stvari vezanih uz čvorove i čvorologijiu.

 

Čvorove dijelimo na osnovne (osmica, dvostruka osmica, bulin, dvostruki zatezni...) i pomoćne (vrzni, poluvrzni, prusik, ambulantni, osiguravajući...), dok ih prema namjeni dijelimo na čvorove za navezivanje (osmica, dvostruka osmica, bulin...), čvorove za osiguravanje (vrzni, poluvrzni, prusik, osiguravajući...) i čvorove za spajanje užadi (dvostruki zatezni, ambulantni...)

 

5 osnovnih uvjeta koje čvorovi moraju ispunjavati da bi se našli u primjeni:

- sigurnost (čvor se pod opterećenjem ne smije razvezati)

- nosivost (čvor je ''najslabija karika u lancu''- smanjuje nosivost i do 40 % i zato treba težiti da se uvijek odabere onaj čvor koji najmanje oslabljuje uže)

- svrsishodnost (svaki čvor ima svoju namjenu i prednosti u određenim situacijama pa ih valja primjereno tome i koristiti)

- jednostavnost izrade (podrazumijeva lakoću izrade i kontrole)

- razvezljivost (čvor se pod opterećenjem zateže - treba birati čvorove koje ćemo nakon upotrebe lako razvezati)

 

Da bi planinar mogao čvorove pravilno i sigurno primijeniti on mora:

- Da čvorove redovito vježba, jer ih inače lako zaboravi

- Da ih u svakoj situaciji za izvesti i lijevom i desnom rukom, brzo i sigurno, a isto tako i razmrsiti. Kako bez rukavica, tako i s njima

- Da u svakoj situaciji zna procijeniti koji se čvor mora upotrijebiti

- Da pramenove čvora izradi tako da idu paralelno, a kod nekih čvorova koji se rade na kraju užeta da jednom kraju užeta osigura ispust od deset debljina užeta

- Da u izradi čvorova ne bude površan, jer o njemu često ovisi život penjača

- Da čvorove koje izvodi manje iskusan partner bez uvrede provjerava

 

Pripremio: Denis Vranješ

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
sri: 13:00 - 21:00