Izlet u NP Krka, 01.05.2012.

PDFIspis

KrkanajavaNa Praznik rada HPD "Mosor" Vas već tradicionalno vodi na jednu od najljepših destinacija naše domovine - Nacionalni park "Krka"...

 

 

 

 

 

Utorak, 01.05.2012.


07:00h polazak sa Sukoišanske


09:00h dolazak u Lozovac, obilazak Naionalnog parka "Krka"


Rijeka Krka izvire u podnožju Dinare, no nacionalni park počinje nešto južnije, dva kilometra nizvodno od Knina. Na putu prema moru, Nacionalni park obuhvaća sedam sedrenih slapova. Ušće je posebno atraktivno, jer se ovdje radi o potopljenom riječnom ušću - estuariju. Takva mješavina slane morske vode i slatke riječne zove se boćata voda.

Estuarij Krke je prilično dugačak, čak 23,5 kilometra, a bogat je školjkama, slatkovodnim i morskim ribama. Zanimljivo je da morska voda iz estuarija dopire sve do Skradinskog buka, najpoznatijeg slapa NP Krka!

Kao i svi nacionalni parkovi, tako i Krka obiluje biljnim i životinjskim vrstama. Ovdje ćemo izdvojiti broj od 860 biljnih vrsta, među kojima je nekoliko endema ovih krajeva, npr. piramidalni zvončić i ilirska perunika.

No Krka je puno zanimljivija radi životinjskih vrsta. Od 20 ribljih vrsta čak je 10 endema, što Krku svrstava u prirodne spomenike najviše kategorije, ali i najbogatije europske rijeke. Tu su i dva endemična guštera – krčka gušterica i mrki ljuskavi gušter, a 221 vrsta ptica opet Krku svrstava na vrh, ovaj put među ornitološkim područjima. Posebno bogatstvo Parka čini 18 vrsta šišmiša, najvećim dijelom ugroženih i pred odumiranjem u cijeloj Europi.

Na Skradinskom buku se također može pogledati etnografsku zbirku i stare mlinice (vodenice) te koševe i stupe - naprave koje se nekad koristilo za pranje podnih prostirki, suknenih prekrivača, tkanine i odjeće.

Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi. Sagrađena je 28. kolovoza 1895., samo tri dana nakon prve svjetske hidroelektrane na slapovima Niagare.

Krka je postao nacionalni park 24. siječnja 1985. godine i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj.


16:00h polazak prema Skradinu


16:30h dolazak u Skradin, obilazak grada


Skradin je jedno od najstarijih mjesta na hrvatskoj strani Jadrana, s prvim spomenicima koji datiraju još u 4. st. pr. Krista. To je gradić pravog dalmatinskog duha, gdje u izvornim konobama pokraj lokalne tržnice možete probati domaće specijalitete ispod peke. Tamo se nalazi i odlična marina, što ne čudi s obzirom da nautičari iznimno vole taj kraj. Skradin predstavlja i odličnu bazu za istraživanje krajeva oko Nacionalnog parka, jer se nalazi uz more, a opet je dovoljno blizu turističkim lokalitetima u unutrašnjosti. Gradićem dominira zvonik Župne crkve Porođenja Blažene Djevice Marije.


19:00h polazak prema Splitu


21:00h dolazak u Split


Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, srijedom od 19 - 21 sati,

Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka); na Skradinskom buku u buffetima „Kalikuši“ i „Starom mlinu“ postoji raznovrsna ponuda jela i pića.

Oprema:  izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi,  hrana i piće, planin. iskaznica, mobitel, krema za zaštitu od UV zraka, kapa itd.  

Težina: lako

Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365 

vodič -  Božidar Balaš 095/827-3603


Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com