Veliki Risnjak - Snježnik - Zeleni vir - Vražji prolaz

PDFIspis

risnjak

 

Uspon na Veliki Risnjak i Snježnik (Gorski kotar)- Zeleni vir-Vražji prolaz (10. i 11. srpnja 2021.)


Veliki Risnjak (1528 m) nalazi se unutar Nacionalnog parka Risnjak i drugi je vrh po visini u Gorskom Kotaru, poslije Bjelolasice.


Masiv Risnjaka svojim stjenovitim vrhom dominantno se izdiže iznad zelenih gorskih šuma. Jedan je od najslikovitijih vrhova i najljepših vidikovaca u Gorskom Kotaru i u Hrvatskoj. Vidik sa vrha otvoren je u svim smjerovima. Dobro se vidi Kvarnerski zaljev sa otocima, Učka, Ćićarija, Snježnik, Slovenski Snježnik, Bjelolasica, Velebit, kao i Schlosserov dom.


Snježnik (1505 m) je slikoviti kameniti greben okružen strmim livadama. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa krškog runolista, a 16 m ispod vrha je planinarska kuća Snježnik. Vršno područje Snježnika obuhvaćeno je granicama Nacionalnog parka Risnjak.


Dinamički plan izleta:


Subota 10. srpnja


05.15. okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici


05.30. polazak prema Platku

Pauza za kavu


11.00 dolazak na Platak i polazak na turu (višak stvari ostavljamo u autobusu)


14.30 dolazak na Veliki Risnjak

Pauza


15.30 nastavak prema Snježniku


17.30 dolazak na Snježnik

Pauza


18.15 silazak prema Platku


19.30 dolazak na Platak

Opis izleta: PD Sušak » Schlosserov Dom » Veliki Risnjak » Snježnik » PD Sušak
Prvi dan našeg izleta započinje od planinarskog doma Sušak na Platku prema Velikom Risnjaku preko Snježnika, te natrag na Platak, kružnom stazom.
Put od Platka vodi nas šumskom cestom, a potom planinarskom stazom u smjeru Risnjaka. Prolazimo preko lokacije Cajtige gdje je ulaz u NP Risnjak, a potom Pelcerovom stazom gdje započinje nešto oštriji uspon.


Nakon cca 3 sata stižemo do Schlosserovog doma, na sedlu ispod Velikog Risnjaka. Dom je nazvan po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, osnivaču hrvatske botanike.


Od doma slijedi 20-minutni oštriji uspon najprije kroz klekovinu, a nakon toga po kamenjaru do izlaska na poznati i daleko vidljivi kameni greben Velikog Risnjaka. Izlaskom na greben slijedi kratki uspon po njemu do vrha.


Sa vrha se pruža pogled na more i kvarnerske otoke, Učku, susjedne vrhove, Guslicu, Snježnik, Lokvarsko jezero i cijeli Gorski Kotar.


U nastavku idemo prema Snježniku. Vraćamo se do Cajtiga. Staza jedno vrijeme vodi po makadamskoj cesti Gornje Jelenje-Gerovo, da bi na prvom označenom križanju sa šumskom cestom, skrenuli lijevo. Nakon ovog skretanja staza vodi malo gore-dolje, oko vrtača, sve do križanja s Rimskom cestom. U nastavku staza vodi najprije vodi kroz visoku bukovu šumu, a nakon nje izlazi na tratinu i u oštrijem usponu izlazi na greben pa po njemu do vrha Snježnik.


Tu radimo pauzu, a potom se spuštamo 'kroz grlo' kraj napuštenog planinarskog doma oštro nizbrdo do ulaska u bukovu šumu, da bi nakon toga nastavili do Rimskih Vrata, te put doma Sušak na Platku.

 


Nedjelja 11.srpnja


9.00 Polazak za Skrad


10.00 Dolazak u Skrad i obilazak Zelenog vira i Vražjeg prolaza uz pauzu

(ukupno 3,5 sata) do 13.30


14.00-15.30 Odmor u Delnicama


15.30 Povratak za Split


20.30 Dolazak u Split


U općini Skrad, na nadmorskoj visini od 302 - 649 m nalaze se Zeleni Vir i Vražji prolaz, posebni geomorfološki rezervat koji spada u kategoriju zaštićenog krajobraza.


Posebnu atrakciju rezervata predstavlja bujna šumska vegetacija kojom je odjenut cijeli krajolik, zahvaljujući čemu je ovaj biser goranskog dijela Primorsko – goranske županije, poznat i izvan Hrvatskih granica.


Zeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke spilje podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene niz koju se spušta predivni slap. Ime je dobio po smaragdno – zelenoj boji vode jezerca čiji se izvor u spilji i ne primjećuje.


Njegove vode, zahvaćene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale, izgrađene 1921. godine, koja je ujedno i prva hidrocentrala sagrađena u Gorskom kotaru.


Nakon Zelenog vira otkrivamo Vražji prolaz, jedan je od najljepših Hrvatskih kanjona pun divlje romantike. Kroz usku guduru, jedva dva metra široku, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se, divlje šumeći, planinski potok Jasle.


Nad njim, na nosačima usječenim u živu stijenu, načinjene su galerije i mostići kojima se prolazi. Naokolo su strme stijene, a u dubini, pod nogama huči zapjenjen potok.


Tu je i špilja Muževa hiža gdje se nekada stanovništvo skrivalo pred Turcima.


Nakon ovog posjeta idemo na ručak (u vlastitom aranžmanu) gdje možemo probati poznate štrudle od borovnica i šumskog voća.

 


Prijave za izlet: u prostorijama društva, Sinovčićeva 2, utorkom od 17 do 21 sat i srijedom od 13 do 21 sat, email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prehrana: u vlastitom aranžmanu-iz ruksaka osim večere na domu. Drugi dan je doručak u domu, te ručak (u vlastitom aranžmanu)
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planinarska iskaznica, mobitel
Smještaj: planinarski dom Veliki dom na Platku (vreće za spavanje nisu nužne)
Težina: K2 (visinska razlika 800 m) - T1 (tehnički nezahtjevno, osim jednog manjeg detalja tijekom izlaska na sami vrh Risnjaka)
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič: Merien Ilić (098497041) i pomoćni vodič Marija Blažević


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

 


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 


Tehnička zahtjevnost:


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - viaferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)