NP Plitvička jezera

PDFIspis

plitvice

 

U nedjelju 23.02.2020. pridružite nam se izletu na Plitvička jezera. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Godine 1997. područje Nacionalnog parka prošireno je i otad zauzima površinu nešto manju od 300 km2.

 

Dinamički plan izleta:

 

05:45h okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)

 

06:00h polazak prema Plitvicama, pauza za kavu po dogovoru


09:30h dolazak na Plitvička jezera

 

10:00h razgledavanje Plitvičkih jezera u trajanju od cca 4 sata

 

Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1 % površine Parka.
Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, jezerski je sustav podijeljen na Gornja i Donja jezera. Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak dvanaest su jezera koja čine Gornja jezera, formirana na nepropusnim dolomitima. Gornja jezera su prostranija, razvedenija i blažih obala u odnosu na Donja jezera. Donja jezera, koja čine jezera Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod, nastala su u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječena u uski kanjon strmih padina. Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane.

 

14:00 dogovor oko ručka za zainteresirane u Ličkoj kući


15:30 povratak prema Splitu


19:00 planirani dolazak u Split


Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 10 do 14 sati

Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka) kao i mogućnost konzumiranja ličkih delicija u objektu Parka „Lička kuća“ovisno o zainteresiranima

Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu, (rukavice, kapa,tople čarape, duboke planinarske cipele. Preporuka su gamaše i presvlaka, budući se krećemo kroz područje bogato vodom i slapovima koji stvaraju kapljice, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel.

Prijevoz: autobusom
Težina: K1 - T1
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič: Nikša Maričić

Napomena: uplate i prijave najkasnije do 14. veljače


Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:
 
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
Tehnička zahtjevnost :
 
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)