Izlet Rimskom cestom do Imotskih jezera

PDFIspis

Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 26. siječnja 2020. pridružite izletu Rimskom cestom do Imotskih jezera

 

rimskom-cestom-do-imotskih-jezera


Nedjelja, 26.01.2020.

 

Dinamički plan izleta:

 

06:45 - Okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)

07:00 - Polazak iz Splita

07:45 - Dolazak u mjesto Cista Velika i obilazak lokaliteta Gradina, Zadužbina i Crkvine


Arheološko nalazište „Zadužbina“ u Cisti Velikoj nalazi se južno od magistralne ceste Trilj-Imotski. Radi se o plitkoj vrtači gdje se tijekom srednjeg vijeka (a vjerojatno i ranije) gradi bunar u čijoj se neposrednoj blizini razvija groblje sa stećcima. Danas je sačuvano desetak ukrašenih stećaka (sljemenjaci, ploče i sanduci) koji se prema svojim dekorativnim motivima (lov, kolo, ljiljan, rozete, križevi, arkade, ukrštena koplja, vegetabilni motivi) mogu datirati široko u 15. stoljeće i srodni su stećcima u okolici. Uz bunar i stećke nalazi se i veliki naplav s kojega se puni cisterna (gustirna, čatrnja) za vodu sagrađena krajem 19. ili početkom 20. stoljeća.


„Gradina“ u Cisti Velikoj kod Imotskog nalazi se na uzvišenju sjeverno od magistralne ceste Trilj-Imotski, stotinjak metara sjeverozapadno od crkve sv. Jakova. Radi se o prapovijesnoj gradini tj. manjoj utvrdi smještenoj na vrhu spomenutog uzvišenja. Bedemi su sačuvani na istočnoj, sjevernoj, i zapadnoj strani dok je na južnoj strani strma litica. Prema nalazima keramike gradina je u upotrebi tijekom željeznog doba, a možda i kasnije. Postoji mogućnost da se manje naselje smjestilo s južne strane gradine. Gradina u Cisti Velikoj jedna je od najvažnijih u ovom dijelu dalmatinske unutrašnjosti te direktno kontrolira prastari put (i danas u funkciji) koji iz doline Cetine vodi prema istoku.


Arheološko nalazište "Crkvine" nalazi se na zapadnom dijelu naselja Cista Velika, stotinjak metara južno od ceste Trilj-Imotski. Na tisuću metara četvornih istražene površine otkriven je složen kompleks s ostacima antičkih profanih te ranokršćanskih i ranosrednjovjekovnih sakralnih građevina okruženih pripadajućim grobljima. Otkrivene su i dvije antičke cisterne te ranokršćanska krstionica.


09:30 - Kava u Cisti Provo
10:45 - Dolazak u Dolića Dragu, polazak na kružnu turu oko Lokvičićkih jezera


Imotska krajina obiluju jezerima i vrtačama. Međutim, dok za Modro i Crveno jezero gotovo svatko zna, mnoga druga su gotovo nepoznata. U općini Lokvičići, sastavljenoj od pet sela nalaze se čak tri takva jezera. Najveće među ovim jezerima je Galipovac koji se smjestio uz najsjeverniju točku Imotskog polja. Jugozapadno od Galipovca nalazi se Knezovića jezero, ponikva izuzetno strma i nepristupačna s bilo koje strane, te se po nepristupačnosti, ali i sličnosti može mjeriti s Crvenim jezerom. Lokvičićko (Mamića) jezero posljednje je u tom nizu, također na rubu Imotskog polja. Nešto je pristupačnije, pa ljeti u njemu ima i kupača. Ta tri jezera, zajedno s Prološkim koje je nasuprot i Imotskim poljem koje je na tom području veći dio godine pod vodom, pa se stoga i zove Blato, tvori jedinstvenu cjelinu.


15:00 - Polazak prema izvoru rijeke Vrljike

 

Rijeka Vrljika ima čak pet stalnih izvora i to: Dva oka, Utopišće, Duboku dragu, Jauk i najizdašniji izvor Opačac. Duljina vodotoka ove rijeke od izvora u Imotskom polju do ušća u Neretvu veća je od 70km.

 

Napomena: Obići ćemo izvorište Dva oka ukoliko vodostaj to dozvoli

 

16:00 - Polazak prema Imotskom i obilazak Crvenog i Modrog jezera

Pauza za piće

 

18:30 - Polazak prema Splitu

20:30 - Dolazak u Split

 

Prijave za izlet: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do22h, te petkom od 10 - 14h
Prijevoz: autobusom
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka);
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, baterijska lampa.
Težina: K1 – T1
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič: Ante Strunje


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:

 

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 


Tehnička zahtjevnost :


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
utorak:   17:00 - 21:00
srijeda:  13:00 - 21:00