Orlovača (494 m/nv) i Kanal sv. Ante - "Borba sa vjetrenjačama"

PDFIspis

Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 12. siječnja pridružite izletu do brda Trtar.

 

orlovaca-i-kanal-sv-ante-01


Brdo Trtar nalazi se iznad kanjona Krke, a ima dva podjednako visoka vrha, Krtolin i Orlovaču. Trtar je već godinama popularno odredište šibenskih planinara, šetača, lovaca i turista. Svojim vapnenačkim grebenom to brdo omeđuje zaleđe Šibenika. O podrijetlu imena Trtar nema pouzdanih podataka, ali ga neki stručnjaci povezuju s rijekom istog imena koja je vjerojatno tekla ovim područjem, a danas je ostalo samo suho korito. Na vršnom dijelu brda nalazi se 14 golemih vjetroturbina vjetroelektrane Trtar–Krtolin koja strujom opskrbljuje Šibenik i okolicu, i koje su uveliko narušile ljepotu brda. Nekada davno Trtar i kraj oko njega bili su obilato zasađeni vinovom lozom, a njegovo vino s nazivom Tartar bilo je najbolje u Dalmaciji, no od nekadašnjih vinograda nema više nikakvih tragova.
Vrh Orlovača (KT HPO, 494 m)  je najzanimljiviji iako ne i najviši vrh Trtra i mi se penjemo do njega.

 

Dinamički plan izleta:

 

06:45 polazak iz Splita s parkirališta u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)

 

07:45 dolazak do zaseoka Rakovo Selo. Iz Rakovog sela (dalje nije moguć prolaz autobusom), prvim dijelom asfaltiranom cestom, a dalje zemljanim putem idemo do sljedećeg odredišta

 

08:45 dolazak do planinarske kuće Ćićo (220 m/nv), koju su uredili šibenski planinari iz HPD-a Kamenar. Ljubazni domaćini pripremit će nam kavu i čaj, pa tu imamo pauzu 30 min.

 

orlovaca-i-kanal-sv-ante-02

 

09:15 polazak do vrha Orlovaća (KT HPO, 494 m) markiranom stazom.

 

10:45 dolazak na vrh, odmor 20 min.

 

orlovaca-i-kanal-sv-ante-03

 

11:05 početak spuštanja

 

13:00 dolazak do autobusa i polazak prema sljedećoj lokaciji Kanal Sv.Ante

 

Kanal sv.Ante
Kanal sv. Ante dio je šireg lokaliteta „Kanal – Luka“, značajnog krajobraza zaštićenog 1974. godine. Dug je više od 2000, a širok između 140 i 220 metara. Predstavlja vrata Šibenika prema otvorenome moru i ulaz u grad. Istodobno, u kanalu simbolično završava put rijeke Krke, ali i njeno konačno ušće u Jadran. Uz prirodne ljepote uočljive na prvi pogled i prekrasan panoramski pogled na Šibenik, šibenski arhipelag i Tvrđavu sv. Nikole, kanal krije brojne kulturne i prirodne vrijednosti.
Na ulazu u kanal vide se ruševine starih kula, sazidanih u 16. stoljeću, pored kojih je nekad bio postavljen željezni lanac koji je neprijateljskim brodovima priječio ulaz u Šibensku luku. Krenemo li strmim liticama prema izlazu iz kanala, nailazimo na atraktivan morski tunel koji je sagradila JNA. Iskopan u živoj stijeni, tunel je dug nekoliko stotina metara. U neposrednoj blizini smješteni su staro pristanište i špilja u kojoj se nalazila crkvica posvećena svetom Anti. Prema izlazu iz kanala strme stijene prelaze u lijepe uvale, pogodne za kupanje i rekreaciju. Na istočnoj strani, neposredno prije uvale i kupališta Škar, bivša je vojska sagradila kompleks vojnih objekata; vojarni, skladišta i pristaništa s pripadajućom infrastrukturom. Ti su objekti danas napušteni, no njihov je potencijal golem. Šetnica kroz Kanal sv. Ante, koju je kroz projekt EU-a realizirala Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije projektirana je na način da svojim izgledom i materijalima koji su se koristili u izradi ne narušava prirodni sklad zaštićenog područja.
Duga je oko 4,4 km i povezuje područje od uvale Panikovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole. Za obilazak šetnice u jednom smjeru, potrebna su oko dva sata, a pruža iskustvo prelijepe šetnje te mogućnost nenadmašnog panoramskog pogleda na cijeli grad i šibenski arhipelag s nekoliko lokacija.
Na izlazu iz kanala prema otvorenome moru nalazi se biser venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva – Tvrđava sv. Nikole. Gotovo u potpunosti okružena morem i dobrim dijelom očuvana u izvornom obliku, Tvrđava sv. Nikole jedna je od najatraktivnijih utvrda na Jadranu. 2017. godine upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ''Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća''.

 

13:30 polazak na obilazak šetnice kroz Kanal Sv.Ante

 

orlovaca-i-kanal-sv-ante-04
 
16:00 dolazak do autobusa nakon čega idemo do Šibenika gdje ćemo popiti kavu

 

18:00 dolazak u Split

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do22h, te petkom od 10 - 14h
NAPOMENA: Tajništvo neće raditi u terminu od 23. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020.. Za sve informacije i prijave  u tom vremenu možete nas kontaktirati putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Prijevoz: autobusom
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka);
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, baterijska lampa.
Težina: K1 – T1
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodičI– Gorana Gotovac-095/828-1404 i Marija Blažević  -098/967-4432


Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:

 

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

 

Tehnička zahtjevnost :

 

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
sri: 13:00 - 21:00