Markacista ću da budem!

PDFIspis

markacija_01

 

Nedilja, 24.11.2019., rana zora i bude se oke moje za Sedmi izlet OPŠ – jesen 2019. g. naziva „Kroz pustinju i prašumu“.
Kao i za svaki izlet prvo baciš oko na vremensku prognozu da znaš koliko ćeš robe ponit za prisvuč se, a onda malo na plan izleta da Dija ne poludi opet ☺. Je da si sve to već dan prije napravija, ali ponavljanje je majka znanja, pa ćirneš opet.

 

Dok ponavljaš dinamički plan izleta i srčeš kafu skontaš da kasniš. Ajme, Kate će čekat na Poljičkoj, a ja još ni blizu auta. Trč vamo, trč tamo, pregledaj jel sve spakirano i kreni. Došla sam 5 do podne-kako bi se ono reklo. Skupila Kate mene i Luciu na stanici te smo laganini krenule prema Žrnovnici na mjesto dogovora, famozni novi parking kod crkve. BTW Dija radi super dinamičke planove ali koristi neke live stranice koje nitko ne koristi ☺ ali nema veze, ne volimo svi da nas google prati (p.s. ovo smo čuli i na prvom predavanju).

 

markacija_02

 

U 8 nas tri na parkingu, nigdi nikoga pa smo odlučile popit brzinsku kavu jer kako smo pratile dinamički plan znale smo da je dogovor bia u 8:15 na parkingu. Sreća za nas. U seoskoj kafani srećemo Maru pa smo joj se pridružile i bacile ćakulu. Nakon kratke ćakule sve četiri smo se spustile nazad do parkinga te sačekale ostatak. Prije mini pljuska Vanja nam je uspjela održati malo predavanje te nas uputiti što ćemo i kako raditi. Podijelio se alat, raspodijelili smo su u automobile te taman kada smo odlučili krenuti put zaseoka Amižići zaustavio nas je pljusak pa smo kratko vrijemo opet proveli ispijajući kafu.

 

markacija_03

 

markacija_04

 

Malo prije 9:30 smo se uspjeli popeti do točke u zaseoku Amižići od kojeg je planirano čišćenje. Tu nam je Ante dao upute kako ćemo i što raditi što se tiče čišćenja staza i na što moramo paziti. Krenuli smo stazom koja je označena brojkom 105 Amižići – Žrnovnička draga. Putem smo čistili svo raslinje i granje koje nam se nalazilo na već utabanom planinarskom putu te ono za koje smo smatrali da će do proljeća ove ili sljedeće godine stvarati problem planinarima u prolasku. Stazu nismo označavali jer nam vremenski uvjeti (kiša) nisu to dopustili pa ćemo to nekom drugom prilikom.

 

markacija_05

 

Na putu do Žrnovničke drage smo malo skrenuli s puta - Ante nas je odveo neoznačenim okolnim putem jer je Marko čistio debla koja su predstavljala opasnost za planinare, a nastradala su u velikom požaru na ovom području kojeg se svi jako dobro sjećamo. Nismo gubili vrijeme te smo zaobišli Marka (koji je motornom pilom skidao debla) i došli mu s leđa te očistili put s gornje strane staze.

 

markacija_06

 

Nakon toga smo krenuli stazom broj 103 koja nas je vodila do kolega koji su noć prije proveli na Lugarnici. Putem smo također čistili stazu.

 

markacija_07

 

U Žrnovničkoj dragi spojili smo se s kolegama školarcima s Lugarnice te smo njima predali „oružje“ za čišćenje, a mi smo dobili zadatak markiranja dijela ove staze. Ante i Vanja su nas uputili kako se to radi. Jedna je dobila šablonu i olovku, druga kutijicu s bijelom bojom, treća kutijicu s crvenom bojom.

 

markacija_08

 

Ante i Vanja su nas cijelim putem navodili tako da smo naučili kako, kada i gdje stavljati oznake. Iako zbog kiše a kasnije i mraka nismo uspjeli puno markirati drago nam je da smo kao jedna mala grupa planinarske škole doprinijeli sigurnosti budućih planinara ove staze.

 

markacija_09

 

Vjerujem da su svi školarci shvatili koliko su im markacije bitne te da će se u svom budućem planinarskom životu koji dolazi nakon završetka škole iskoristiti jedan (a možda i više) od 365 dana za pomoći markacijskoj sekciji u održavanju staza Mosora.

 

markacija_10

 

I za kraj da zaključimo što smo sve naučili:

- Samo je 5,6 aktivnih markacista mosoraša koji održavaju sve staze Mosora
- Markacija nisu samo crveno-bijele oznake
- Osim što vam pomažu da se ne izgubite na planini, one vam omogućavaju prohodnost puteva
- Da se putevi ne obnavljaju postali bi neprohodni u roku od tri godine, a marke skroz nevidljive za pet godina
- Ostalo ćete saznati kada se priključite sekciji ;)

 

markacija_11

 

 

Tekst: Vedrana Franić
Fotografije: Vedrana Franić, Matija Mateša

 

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
utorak:   17:00 - 21:00
srijeda:  13:00 - 21:00