Kosovo i Kosovske Prokletije 2019.g

PDFIspis

 prokletije thJ. R. R. Tolkien: "Nisu svi koji lutaju izgubljeni", pa tako ni mi koji smo se u ranim jutarnjim satima, preko četiri granična prijelaza, zaputili na Kosovo. Naš već prekaljeni tim vozača, obećavao je višesatnu al' ugodnu vožnju, sve do grada Đakovice na lijevoj obali rijeke Ereniku, gdje smo se smjestili u osebujnom hotelu Jakove. U busu pored nekih novih i stara lica, a i naš dobro poznati vodički trio iz Prokletijske priče 2017 te godine. Pustolovina nas ovaj put vodi u dio jedinstvenog, divljeg i gotovo neistraženog planinskog masiva, točnije na Kosovske Prokletije, sa njenim najvišim vrhom Đerevicom 2656 mnv.

 

prokletije

 

prokletije


Albanski narod Prokletije inače naziva Bjeshket e Nemuna, u prijevodu proklete ili zabranjene planine što simbolizira njihovu Prirodu, nesvakidašnje društveno povijesne prilike i surov život čovjeka na ovim prostorima. Kako je ipak sve u oku promatrača, naspavani i odmorni od puta, već prvog dana usudili smo se otkriti njihovu ljepotu. Uputili smo se preko padina, proplanaka i livada koji su se pred nama otvarali u svim nijansama zelene, i pored divnih prizora planina nas je dočekala i počastila bogatim grmovima kupina i tepisima od borovnica. Hodali smo uz zvukove izvora, dijelova riječnih potoka i vodopada preko kojeg se uz huk poput čarobnog plašta ljeskalo na suncu stijenje minerala, krečnjačka, tamnomodrog škriljevca, konglomerata, kvarcita... Oblaci nad našim glavama, nepregledni visoki Enti u pozdravu iščezavaju i vode do tamno smeđih litica vulkanskog stijenja andenzita, keratofita, tufova... Putem dajemo si samo udah i izdah, i dovoljno tišine da osjetimo kako je ono što nam treba upravo ovdje i sada. Divljinu na tren smiruje nadolazeći mirni odraz pogleda gorskih očiju, ledenjačkih jezera ispod samog vrha Đeravice.

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije


Naginjem se nad jezerom i sve je tu, u njegovom odrazu. Vila Galadrijel je i ovaj put našla način da nam na putu ostavi čarobno ogledalo. Nastavljamo prema vrhu korak po korak, a na vrhu osjećaj velik kao planina na koju se vrijedilo popeti. Sa svih strana prizori koji ostavljaju bez daha, na oduševljenje svih nas. Vraćamo se u noćnim satima svako sa svojim mislima, željno iščekujući veliku Peju.

 

prokletije

 

prokletije


Plan za idući dan Rugovska je klisura, duboka bora koja se uvlači u planine Prokletija i jedan je od najljepših kanjona na Balkanu kroz koji protječe rijeka Pećka Bistra. Via Ferrata Peja i sam pogled na litice klisure pokazuje kako je Priroda divlja u svojoj ljepoti, pa obuzima i obećava nam vrhunsku adrenalinsku uživanciju. Podno Prokletija svoje putovanje završava i Bijeli Drim. Njegov izvor u kompleksu je zanimljive špilje Radavac, inače poznate kao špilje uspavane ljepotice. Vrhunski ručak u Trafta e Drinit Radac i šetnja po Peći... Puno doživljaja u jednom danu, a mi kao da smo bili spremni za još jedno iznenađenje. Rođendan je našoj Gogi. Ma zar to nije sve... imati i biti okružen planinama, Prirodom, prijateljima i dobrim vibrama.
Hvala ti Živote! 

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije

 

Posjetili smo i Prištinu, najveći i glavni grad mlade Republike Kosovo i prošetali prištinskom šetnicom Majke Tereze. Živopisno obojana pijaca, Sahat kula, Gradska džamija, muzej, spomenik nacionalnom heroju Skenderbegu i spomenik Ibrahimu Rugovi, znamenitosti su grada. Potpuni kolaps i odsustvo pravila vožnje svakodnevnica je Prištine. Prijateljski raspoloženi taksisti pričaju nam ukratko život u gradu i šire, dok nas na izlasku pozdravlja nasmijani kip Billa Clintona...

Predzadnjeg dana našeg putovanja prognoza nije bila naklonjena planiranoj turi Šar planinom, pa smo nadomak Prištine u utrobi Zemlje uživali u dvoranama Mramorne špilje. Ukrasi, stalaktiti i stalagniti, raznovrsne figure, galerije, bazeni, okamenjeni vodopadi, šare i oblici nastali kristalizacijom... I sve opet u bojama preko žute, nijansi plave i crvene...

 

prokletije 05 01

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije

 

Prije povratka šteta bi bila ne obići i Đakovicu, mjesto u kojem smo boravili ovih dana.
Vraćamo se preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine... Povratak u kojem misli i dalje lutaju i šaraju ovim neobičnim putovanjem. Čujem se kako svako malo duboko udahnem i izdahnem sa dugim mmmm... u kojem se uljuljam onako sretna i drugačije nova. Pitam se kako je bilo našim vodičima koji su nam omogućili da obogatimo svaku sekundu ove pustolovine neobičnim i divnim iskustvom, i možemo li im se uopće zahvaliti jednom riječju, jednim velikim HVALA od . Vjerujem da mogu u svoje,i u ime svih nas,a kako i ne bi kad su jednostavni,divni i nesebični.

 

prokletije

 

prokletije

 

prokletije


Hvala Rajku, Sandri i Damiru.
I hvala svima što su bili dio ovog dream tima.

 

prokletije

 

Tekst: Iris Maleš

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
sri: 13:00 - 21:00