Izlet u Nacionalni park Krka, 2.4.2018.

PDFIspis

Krka 03malaPozivamo vas da nam se na Uskršnji ponedjeljak 2. travnja 2018. pridružite na sad već tradicionalnom izletu u NP Krka.

Dinamički plan izleta:

 

06:15 okupljanje na Sukoišanskoj

06:30 polazak prema Drnišu

07:30 dolazak u Drniš, pauza za kavu

08:00 polazak autobusom do sela Bogatić

08:45 početak obilaska poučno-pješačke staze Oziđana pećina - Roški slap – Stinice

 

Jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj opremljena je edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim svojtama specifičnima za područje NP "Krka", geološkim fenomenima kao i o kulturno-povijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu.

Ukupna dužina staze je 8,5 km, nadmorske visinske razlike 176 m.

Upravo zbog osobite geomorfološke strukture, tjesnac Među gredama izabran je za mjesto na kojem je jahao najpopularniji indijanski poglavica, Winnetou, u popularnim filmovima snimanim 1960-ih i reproduciranim 2016.

 

Krka 04

 

Staza započinje silazaskom niz 516 stuba na kojim jednim dijelom nastavlja se konzolni most koji vodi do ulaza u pećinu

Oziđana pećina, lokalitet u sklopu poučno-pješačke staze Stinice - Roški slap - Oziđana pećina, mjesto je od izuzetne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Oziđana pećina, geološki je objekt, srednje veličine, jednostavne morfologije, tunelasta oblika, duga 59, široka od 5 do 7, visoka oko 2,5 m, u stražnjem dijelu s dvama „dimnjacima” visokim od 8 do 10 m.

 Arheološkai straživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura na jadranskome prostoru (impresso, danilske i hvarske kulture), zatimeneolitičkih, teonihranogaisrednjegabrončanogdoba. Čovjek je u pećini bio neprekidno prisutan u razdoblju od 5000 do 1500 godina prije Krista.

StazasezatimspuštadoRoškogslapa, prostranogslapištaukupnogpada 25,5 m, kojeg čineglavnislapvisok 15 mimnoštvorukavacailikaskada (unarodupoznatihpodnazivomOgrlice) isedrenihotoka. Najveći dio Roškog slapa je nedirnuta i neprohodna divljina, nedostupna čovjeku. Smješten oko 36 km nizvodno od izvora rijeke Krke ime je dobio po gradini Rog koja se nalazila na desnoj obali Krke.

Roškim slapom naziva se prostrano slapište koje čine 22,5 metra visoki glavni slapovi i bezbroj rukavaca, kaskada i sedrenih otoka.

Roški slap smješten je oko 36 km nizvodno od izvora rijeke Krke. Početak barijere čini niz malih kaskada (u narodu zvane Ogrlice) nakon kojih slijede brojni rukavci i otočići.

Preko sedrenih slapova prelazi cesta koja je obale povezivala još u rimska vremena. U najvećem dijelu Roškog slapa priroda je nedirnuta te je zanimljiva istinskim zaljubljenicima. Uz lijevu obalu slapišta niz je atraktivnih vodenica od kojih su neke i sada u upotrebi.

StazasezatimdrvenimstepeništemspuštauRoškudragu, obilazećipašnjakeimočvaruteprolazećikrozmaslinikeivrtove.

Zatim se penje prema utvrdi Kamičak koja se nalazi na strmoj i teško dostupnoj litici (zbog čega se nazivala i orlov grad). Ispod utvrde su oranice zvane Svačice, vjerojatno prema posljednjem hrvatskom kralju PetruSvačiću, koji se, prema legendi u njemu rodio.

 

Krka 02

 

13:00 polazak brodom do otoka Visovca uz stručni obilazak otoka i samostana

 

Otok Visovac ubraja se u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske. Na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke, koji s prekrasnim krajobrazom Visovačkog jezera čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu. Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve a franjevački samostan tvrđavom duhovnosti i vjere.

Samostanposjedujevažnuarheološkuzbirku, zbirkupovijesnogcrkvenogruhaiposuđatebogatuknjižnicusvišepovijesnihrukopisa, vrijednihknjigaiinkunabula. Zbogstoljetnog štovanjaMajkeBožjenazivajugaGospinimotokom.

 

Krka 01

 

 

13:45 polazak sa otoka Visovca

14:00 polazak prema Lozovcu, i posjet Skradinskom buku

 

Skradinski buk, najduži slap na rijeci Krki, jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

Skradinski buk najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Ipak, osim zadivljujuće ljepote sedamnaest sedrenih stepenica slapa, ovaj lokalitet krije mnogo zanimljivosti, koje ćete otkriti šetnjom poučno-pješačkom stazom dugom 1800 m. Zato obratite pozornost na edukativne table, koje će vam približiti raznoliki biljni i životinjski svijet, i iskoristite izostanak gužve da se detaljnije upoznate sa svim onim što Nacionalni park „Krka“ jest i postanite njegovi glasnogovornici u zajednici, dijeleći znanje i vrijednost očuvanja okoliša.

Jeste li znali? Krka i njeno ušće imaju neobičnu sposobnost „proizvodnje“ prirodnog sapuna. Velika količina pjene koju vidite ispod slapova na Skradinskom buku ustvari je prirodni sapun.

 

Krka 03

 

17.00 polazak prema Skradinu  

18:00 dolazak u Skradin i obilazak Skradina

19:00 polazak autobusom prema Splitu

20:30 dolazak u Split

 

Prijave za izlet uz uplatu:u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 08 do 12h.
Prehrana: u vlastitom aranžmanu
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, terenska hrana i piće, osobna i planinarska iskaznica, mobitel, baterijska lampa;

Prijevoz: autobusom
Težina: K1 – T1

Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič: Vedrana Dobra, mob: 0915099541

 

Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta te pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

Kondicijska zahtjevnost:

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost :

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com